2005. 06. 07
KÖN-122
Olvasáspszichológia
Farkas Lívia
I. évfolyam
Nõk
Lapja C@fé - Mit fõzzek holnap? topik
http://www.noklapja.hu/forumkifejt.php?forumid=6368&id=57&step=0
A
2002 októberében nyílt fórum idõ közben
a Nõk Lapja C@fé legnépszerûbb topikjává
nõtte ki magát a maga közel 60 ezer hozzászólásával.
A topik témája a fõzés, a receptek csere-beréje,
ám különleges jellemzõje a fórumozók rendkívüli
segítõkészsége és hozzáértése.
A Nõk Lapja célközönségét tükrözve
ide is a 25 évesnél idõsebb nõk járnak, az
internet pedig elképesztõ lehetõséget adott a fõzni
vágyóknak.
Külföldre szakadt hazánk lányainak nagy része
mindössze a Nõk Lapja C@fé oldalain tud magyarul beszélni,
így rengeteg országból járnak ide a fórumozók.
Ez gasztronómiai szempontból különösen érdekes,
hiszen a Mit fõzzek holnap? topikban bárki, bármikor találhat
igazi olasz pizzareceptet, görög moussakát, de vannak itt indiai,
kínai, japán feleségek is, akik szívesen megosztják
tapasztalataikat. A megszokott magyar ízeken kívül külföldi
népek ételeit is sikeresen népszerûsítik ezek
az asszonyok, akik bevált receptekkel tudják segíteni egymást.
A receptek mindegyikére jellemzõ a beváltság, ezért
bárki bizalommal fordulhat a topik tagjaihoz, nyíltan és
hozzáértõen válaszolnak minden kérdésre,
a borsólevestõl a tofuig.
A topik indítóját hosszú ideig
kisebb fajta tisztelet övezte, afféle "moderátor"
szerepét is betöltötte (valójában persze semmiféle
képessége nem volt, ugyanolyan jogokkal rendelkezett, mint egy
rendes fórumozó), összegezte az eltelt napot és az
új recepteket, "tyúkanyóként" viselkedett.
Ez sok újonc számára nem volt szimpatikus, így körülbelül
egy évvel ezelõtt kisebbfajta vita robbant ki a topikindító
felsõbbrendûségét illetõen, de szerencsére
az összetartó csapat elûzte a rosszindulatú fórumozókat.
Ez az eset viszont hozzásegítette a topik résztvevõit
ahhoz, hogy merjenek kezdeményezni, felvetni egy-egy újabb témát,
vagy akár segíteni másokon, amellett, hogy kérdeznek.
Annak ellenére, hogy a fórumozók a világ legkülönbözõbb
pontjain laknak, sok személyes találkozó is történt
már. Nem egyszer egy külföldön élõ "topiktárs"
adott szállást magyarországi ismerõsének,
akit a topikon ismert meg. Együtt is fõztek, fényképeken
örökítették meg a remekmûveket, és megosztották
közösen kitalált receptjeiket. A külföldi nyaralásokat
sok család számára színesítették "anyu
netes barátai". A topik minden résztvevõ családjában
fogalom lett, a férjek szinte már küldik feleségeiket,
hogy "valami új netes kaját" ehessenek vacsorára,
és elnézik párjuk sokszor több óráig
tartó fórumozását is. A receptek gyakran nicknevekkel
társulnak, például "kira carbonárás
tésztája" vagy "latsia pudingja", így fennmarad
a recept szerzõjének neve is.
A fórumozók a recepteket kigyûjtik és betûrendbe
rendezik, a 7000. hozzászólásnál készült
az elsõ receptgyûjtemény, ami több, mint 80 oldalnyi
receptet tartalmazott (hozzászólásszámmal és
nicknévvel jelölve), a gyûjteményt pedig a fórumozók
Word dokumentum formátumban terjesztik egymás között.
Ezt szívesen odaadják olyanoknak is, akik nem aktív résztvevõi
a fórumnak, csak olvasgatnak.
Az újoncokat nagyon szívesen fogadják, és igazítják
el õket például korábbi receptekhez (itt hozzászólásszámmal
segítik õket a keresésben), azonban az utóbbi idõben
a személyes problémák is elég nagy hangsúlyt
kaptak. A személyes találkozók és privát
levelezések hatására a topikban is egyre gyakrabban beszélgetnek
- természetesen a receptek mellett - családi dolgokról,
a kutya betegségérõl, vagy a gyerek iskolai jegyeirõl,
és sokan már nem nicknevükön, hanem keresztnevükön
szólítják egymást, ami az új embereket egy
kicsit elijesztheti, hiszen úgy érzik, egy már összeszokott
közösségbe csöppennek, ahol esélyük sincs
az érvényesülésre.
A Mit fõzzek holnap? topik azonban szép példa
az internet elõnyeire és arra, hogy azért az emberek még
képesek egymás bántása nélkül is beszélgetni.