2005. 06. 07
    KÖN-122
    Olvasáspszichológia
    Farkas Lívia
    I. évfolyam

Nõk Lapja C@fé - Mit fõzzek holnap? topik
    http://www.noklapja.hu/forumkifejt.php?forumid=6368&id=57&step=0

   A 2002 októberében nyílt fórum idõ közben a Nõk Lapja C@fé legnépszerûbb topikjává nõtte ki magát a maga közel 60 ezer hozzászólásával. A topik témája a fõzés, a receptek csere-beréje, ám különleges jellemzõje a fórumozók rendkívüli segítõkészsége és hozzáértése. A Nõk Lapja célközönségét tükrözve ide is a 25 évesnél idõsebb nõk járnak, az internet pedig elképesztõ lehetõséget adott a fõzni vágyóknak.
    Külföldre szakadt hazánk lányainak nagy része mindössze a Nõk Lapja C@fé oldalain tud magyarul beszélni, így rengeteg országból járnak ide a fórumozók. Ez gasztronómiai szempontból különösen érdekes, hiszen a Mit fõzzek holnap? topikban bárki, bármikor találhat igazi olasz pizzareceptet, görög moussakát, de vannak itt indiai, kínai, japán feleségek is, akik szívesen megosztják tapasztalataikat. A megszokott magyar ízeken kívül külföldi népek ételeit is sikeresen népszerûsítik ezek az asszonyok, akik bevált receptekkel tudják segíteni egymást. A receptek mindegyikére jellemzõ a beváltság, ezért bárki bizalommal fordulhat a topik tagjaihoz, nyíltan és hozzáértõen válaszolnak minden kérdésre, a borsólevestõl a tofuig.
    A topik indítóját hosszú ideig kisebb fajta tisztelet övezte, afféle "moderátor" szerepét is betöltötte (valójában persze semmiféle képessége nem volt, ugyanolyan jogokkal rendelkezett, mint egy rendes fórumozó), összegezte az eltelt napot és az új recepteket, "tyúkanyóként" viselkedett. Ez sok újonc számára nem volt szimpatikus, így körülbelül egy évvel ezelõtt kisebbfajta vita robbant ki a topikindító felsõbbrendûségét illetõen, de szerencsére az összetartó csapat elûzte a rosszindulatú fórumozókat. Ez az eset viszont hozzásegítette a topik résztvevõit ahhoz, hogy merjenek kezdeményezni, felvetni egy-egy újabb témát, vagy akár segíteni másokon, amellett, hogy kérdeznek.
    Annak ellenére, hogy a fórumozók a világ legkülönbözõbb pontjain laknak, sok személyes találkozó is történt már. Nem egyszer egy külföldön élõ "topiktárs" adott szállást magyarországi ismerõsének, akit a topikon ismert meg. Együtt is fõztek, fényképeken örökítették meg a remekmûveket, és megosztották közösen kitalált receptjeiket. A külföldi nyaralásokat sok család számára színesítették "anyu netes barátai". A topik minden résztvevõ családjában fogalom lett, a férjek szinte már küldik feleségeiket, hogy "valami új netes kaját" ehessenek vacsorára, és elnézik párjuk sokszor több óráig tartó fórumozását is. A receptek gyakran nicknevekkel társulnak, például "kira carbonárás tésztája" vagy "latsia pudingja", így fennmarad a recept szerzõjének neve is.
    A fórumozók a recepteket kigyûjtik és betûrendbe rendezik, a 7000. hozzászólásnál készült az elsõ receptgyûjtemény, ami több, mint 80 oldalnyi receptet tartalmazott (hozzászólásszámmal és nicknévvel jelölve), a gyûjteményt pedig a fórumozók Word dokumentum formátumban terjesztik egymás között. Ezt szívesen odaadják olyanoknak is, akik nem aktív résztvevõi a fórumnak, csak olvasgatnak.
    Az újoncokat nagyon szívesen fogadják, és igazítják el õket például korábbi receptekhez (itt hozzászólásszámmal segítik õket a keresésben), azonban az utóbbi idõben a személyes problémák is elég nagy hangsúlyt kaptak. A személyes találkozók és privát levelezések hatására a topikban is egyre gyakrabban beszélgetnek - természetesen a receptek mellett - családi dolgokról, a kutya betegségérõl, vagy a gyerek iskolai jegyeirõl, és sokan már nem nicknevükön, hanem keresztnevükön szólítják egymást, ami az új embereket egy kicsit elijesztheti, hiszen úgy érzik, egy már összeszokott közösségbe csöppennek, ahol esélyük sincs az érvényesülésre.
    A Mit fõzzek holnap? topik azonban szép példa az internet elõnyeire és arra, hogy azért az emberek még képesek egymás bántása nélkül is beszélgetni.