Magyar Ifjúság

Az Ifjúmunkások Forradalmi Tanácsának lapja

 

Mielőtt a Magyar Ifjúságról lenne szó, nem árt tisztázni néhány, látszólag talán nem is ideillő dolgot. A Dolgozó Ifjúság Szövetsége - röviden DISZ – 1950. július 16-18-án alakult meg Magyarországon. Ez egy olyan ifjúsági szervezet volt, amely a 14-26 éves fiatalokat tömörítette egybe. Célja nem más volt mint az ifjúság egységesítése. A DISZ a forradalom idején , 1956 októberében megszűnt s központi napilapját, a Szabad Ifjúságot a szervezet utódjaként létrejött Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) vette át.

A Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség 1957. március 21-én jött létre és muködött egészen az 1989 április 22-ei feloszlásáig (amikor is megalakult a DEMISZ). A KISZ Központi Bizottságának elso titkárai közt volt Komócsin Zoltán, Pullai Árpád, Méhes Lajos, Horváth István, Hámori Csaba és Nagy Imre is.

 

 

A KISZ vezetése alatt álló Ifjúsági Lapkiadó Vállalat adta ki a Magyar Ifjúság elodjét, a Szabad Ifjúságot (egykor a DISZ lapja volt), amely 1950 és 1956 között működő hetilap volt.

1956. november 1-én jelent meg a Magyar Ifjúság, az ifjúmunkások forradalmi tanácsának lapja, legelso száma. Ára a legelején 20 fillér volt, de a 3. számtól már 50 fillérbe került a napilap. A Budapesti Lapnyomdában, a VIII. kerületi Rökk Szilárd utcában, kapott helyet szerkesztoségük, melynek felelose Kulcsár Mihály volt. A folyóirat bár az ifjúságnak szólt, nagyrészt politikával kapcsolatos cikkeket közölt (bár ez 1956-ban nem csoda), de természetesen tartalmazott a sporttal, muvészettel, iskolákkal, külföldi hírekkel kapcsolatos közleményeket is. Volt egy érdekes rovata, mely a Szeretet üzenetei címet viselte. Ennek a szabadságharc idején nem más célt adtak, mint hogy a rokonok, barátok, családtagok itt üzenhessenek egymásnak hogylétükrol (rosszabb esetben hozzátartozóik nemlétérol értesüljenek). Íme néhány példa: „Buzás Sára a Csengeri utca 6-ból szüleinek üzeni: jól van. Bihari Tamás üzeni Törökszentmiklósról Havas Miklóséknak: jól vannak, kéri jelentkezzenek.”

 

 

De ezek mind az elso lapokra, számokra vonatkoznak. Az 1970-es évekbeli Magyar Ifjúságról ekképp vélekedik Szántó Gábor, újságíró: „ Remek három év következett. Igazi muhely volt a Magyar Ifjúság szerkesztosége. Jártuk az országot, két-három napot is eltölthettünk egy-egy riport "anyagfelvételével", nem kellett kapkodnunk. Komolyan vettük a hivatásunkat, és súlya is volt annak, amit leírtunk. Amikor pedig "otthon" voltunk, tényleg otthon voltunk a szerkesztoségben, reggeltol estig.” 1968 és 1972 között a lap irodalmi rovatvezetoje Baranyi Ferenc író, költo, mufordító volt. 1974-ben a Magyar Ifjúság egyik foszerkeszto-helyettesét, Király Ernot áthelyezték az Ifjúsági Magazin foszerkesztoi posztjába egy 1948-ra megemlékezo cikksorozata miatt.

Akiknek jelentek meg muveik a Magyar Ifjúságban: Gugi Sándor, akinek képregényei jelentek meg itt, és a Fülesben, a Képes nyelvmesterben, az Új Világban, a Szabadságharcosban is. Cs. Horváth Tibor képregény-forgatókönyvíró, aki a magyar képregényeknek meghatározó alakja volt az 1950-es évektol egészen a rendszerváltásig. Számos képregénye jelent meg ebben a periodikában. Továbbá itt jelentek meg a 80-as évektol Böszörményi Gyula cikkei, glosszái, novellái, aki 2002-ben vált igazán ismertté a Gergo és az álomfogók címu meseregényével. Szintén a Magyar Ifjúságban jelentek meg Fazekas Attila képregényrajzoló elso karikatúrái is. Valamint ez a folyóirat Rejto Jeno muveibol készült képregények elso közléseinek is helyet adott. Például a Tigrisvér az (1969. 30sz.-45.sz.) vagy A Néma Revolverek Városa az (1971. 33.sz- 48.sz.) ennek a lapnak a hasábjain jelentek meg.

 

 

Források:

http://epa.oszk.hu/00900/00996/00001/pdf

http://www.epa.oszk.hu/html/vgi/index_cedula.phtml?id=00996

http://hu.wikipedia.org/wiki/Gugi_S%C3%A1ndor

http://hu.wikipedia.org/wiki/Cs._Horv%C3%A1th_Tibor

http://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%B6sz%C3%B6rm%C3%A9nyi_Gyula

http://hu.wikipedia.org/wiki/Rejt%C5%91_Jen%C5%91#M.C5.B1veib.C5.91l_k.C3.A9sz.C3.BClt_k.C3.A9preg.C3.A9nyek

http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_Kommunista_Ifj%C3%BAs%C3%A1gi_Sz%C3%B6vets%C3%A9g

http://hu.wikipedia.org/wiki/Baranyi_Ferenc

 

Hallgatói gyűjtemény!