iNapló.hu | mindenNapiNapló / 1969 / április / napok:

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


1969. április

Összeállította: Henézi Katalin – 2013.

Nemzetközi kereskedelmi tudományos konferenciát rendeznek Budapesten.

A CSKP KB Elnöksége elhatározza a politikai és társadalmi élet „normalizálását”, vagyis az ún. szovjet- és szocialistaellenes erőkkel való leszámolást, és „a párt irányvonalával ellentétben fellépő” kommunisták felelősségre vonását.

Pekingben összeül a Kínai Kommunista Párt  IX. kongresszusa.

Megszületik Pados Gyula, magyar operatőr. Bemutatják Fábri Zoltán A Pál utcai fiúk c. filmjét. A felszabadulás 24. évfordulója alkalmából nyolc egyházi személyt részesítenek állami kitüntetésben. Hamvas Endre ny. kalocsai érsek, Káldy Zoltán ev. püspök és Palotay Sándor, a Szabadegyházak Tanácsa üv. igazgatója a Munka Érdemrend arany fokozatát kapja.

Az MTV az első színes adást sugározza. A műsor tartalma: Himnusz, Tömpe István köszöntője, Drágszéli tánc (az Állami Népi Együttes előadásában), Erkel: Hazám, hazám(Simándy József), József Attila: Ars poetica (Latinovits Zoltán), Liszt Ferenc: Legenda (Bächer Mihály), Latinca-ballada (Állami Népi Együttes) és az Internacionálé. Bemondó Takács Mária és Tamási Eszter, a rendező Horváth Ádám.

A szlovák kormány jóváhagyja a Nemzetiségi Tanács statútumát és összetételét. Tizenhat tagja közül hat magyar nemzetiségű; elnöke Dobos László miniszter, alelnöke az ukrán (ruszin) Ivan Bajcura, titkára Tolvaj Bertalan, a Nemzetiségi Titkárság vezetője.

Közel 300 diák elfoglalja a Harvard Egyetem Adminisztrációs épületét, a legtöbben a „Diákok a demokratikus társadalomért” mozgalom tagjai. Prágában kicserélik az új magyar–csehszlovák barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási szerződés megerősítő okiratait.

Megtartják az Oscar Gálát - legjobb film: Oliver, rendező: Carol Reed, férfi főszereplő:Cliff Robertson, női főszereplő: Barbra Streisand, külföldi film: Háború és béke.

Az EC-121 incidens: Észak-Korea lelőtt egy repülőgépet a Japán-tenger felett, megölve mind a 31 fedélzeten tartózkodó embert.

A CSKP KB ülésén leváltják tisztségéből Alexander Dubček első titkárt. A KB új első titkárává a szovjetbarát irányzat vezetőjét, Gustáv Husákot választják. Ezzel kezdetét veszi az ún. normalizáció időszaka. Magyarország és Finnország Budapesten kulturális egyezményt köt az 1970–71-es évre. Bemutatják Sára Sándor Feldobott kő c. filmjét.

Az Országgyűlés elfogadja az 1969: II. tc.-et a találmányok szabadalmi oltalmáról, és az 1969: III. tc.-et a szerzői jogról.

Brit csapatok megérkeznek Írország északi részére, hogy megerősítsék a Royal Ulster Constabulary-t, azaz a királyi rendőrséget.

Robin Knox-Johnston elsőként vitorlázza körül  a Földet megállás nélkül. Meghal Uesiba Morihei, az aikidó alapítója.

Moszkvában véget ér a KGST XXIII. ülésszaka; a tagországok elhatározzák, hogy beruházási bankot létesítenek. A magyar küldöttséget Kádár János vezeti. Pekingben véget ér a KKP IX. kongresszusa. — Az 1966-ban kezdődött „nagy proletár kulturális forradalom” hivatalos lezárásaként meghirdetik a szovjetellenes (maoista) irányvonalat. Mao Ce-tung pártelnök majdani utódául Lin Piao marsallt jelölik. Csehszlovákiában Alexander Dubčeket megválasztják a Szövetségi Gyűlés elnökévé.

Lemond Charles de Gaulle francia köztársasági elnök, miután az ország közigazgatásának át-szervezésére vonatkozó javaslatát a választók többsége népszavazáson elutasította.

A hónap végére a Dél-Vietnamban állomásozó amerikai katonák létszáma eléri az 543.400 főt, amely a legnagyobb szám az egész háború során.

Havilapszemle

Kortárs - 13. évf. 4. sz. / 1969

Lukács György: Az új gazdasági irányítás és a szocialista kultúra

Kiss Tamás: Esők éneke; Magnószalag (versek)

Vasvári István: Egyedül (vers)

Munkácsi Miklós: Lóvátevők (novella)

Eörsi István: Viszontlátás,búcsú; Sejtem már (versek)

Jancsó Ildikó: Siratók (vers)

Makrai Gyula: Alkalmi vers (vers)

Molnár Géza: Anna-ünnep (dráma, II. rész)

Tóth Bálint: Vers az idegen városból; Micsoda éjszaka volt! (versek)

Tölgyessy Miklós: Farkasok; Sámson (versek)

Iszlai Zoltán: Fehér ég előtt (vers)

Tornai József: A nap játékai (novella)

Rákos Sándor: Anyasirató (vers)

Zám Tibor: Interurbán (kisregény I.rész)

Simonyi Imre: Jókedvem van (vers)

Vihar Béla: Áldozat (vers)

NAPLÓ

Illyés Gyula: Az öregedés tünetei

Jász Dezső: A viznári gaztett

FÓRUM

Kiss Lajos: Demokrácia általában és különösen

Vargyas Lajos: Akarjuk-e, hogy éljen a népdal

JEGYZET

Siklós Olga: Népi hősök

Halász László: Kultúra és szurkolás: irány a kibicek civilizációja?

Kun Miklós: Tovább a hajóval

Varga József: Az érzés drámái

SZEMLE-ÍRÓK, KÖNYVEK

Wéber Antal: Hidas Antal: Vágyódunk utánad

Simon István: Hidas Antal: A Városligettől a Csendes óceánig

Bálint Sándor: Veres Péter: Bölcs és balgatag őseink

Kiss Ferenc: Rab Zsuzsa: Aranyvasárnap

Lőrincze Miklós: Egri Viktor: Emberközelben

Kabdebó Lóránt: Fodor András: Arcom útjai

Tamás Attila: Lajta Kálmán: Jelentkezzenek az örökösök

Kolozsvári Papp László: Hernádi Gyula: Száraz barokk

Borbély Sándor: Csukás István: Koromcsillag

Fábián Gyula: Utunk-évkönyv, 1969

SZEMLE-KÉPZŐMŰVÉSZET

Tasnádi Attila: A Kilencek és a Stúdió

SZEMLE-ZENE

Bónis Ferenc: Alkotók, művek, interpretátorok

DISPUTA

Tasnádi Attila: Reflexiók egy furcsa sírbeszédhez

Federico García Lorca rajza

Gregorio Pietro rajza

Kiss Sándor szobra

Sarkantyú Simon festménye

Szabó Zoltán festménye

Vati József festménye

Napra pontos események:

Április 1. Nemzetközi kereskedelmi tudományos konferenciát rendeznek Budapesten.

A CSKP KB Elnöksége elhatározza a politikai és társadalmi élet „normalizálását”, vagyis az ún. szovjet- és szocialistaellenes erőkkel való leszámolást, és „a párt irányvonalával ellentétben fellépő” kommunisták felelősségre vonását.

Pekingben összeül a Kínai Kommunista Párt  IX. kongresszusa.

Április 2. Megszületik Pados Gyula, magyar operatőr.

Április 3. Bemutatják Fábri Zoltán A Pál utcai fiúk c. filmjét.

Április 4. A felszabadulás 24. évfordulója alkalmából nyolc egyházi személyt részesítenek állami kitüntetésben. Hamvas Endre ny. kalocsai érsek, Káldy Zoltán ev. püspök és Palotay Sándor, a Szabadegyházak Tanácsa üv. igazgatója a Munka Érdemrend arany fokozatát kapja.

Április 5. Az MTV az első színes adást sugározza. A műsor tartalma: Himnusz, Tömpe István köszöntője, Drágszéli tánc (az Állami Népi Együttes előadásában), Erkel: Hazám, hazám(Simándy József), József Attila: Ars poetica (Latinovits Zoltán), Liszt Ferenc: Legenda (Bächer Mihály), Latinca-ballada (Állami Népi Együttes) és az Internacionálé. Bemondó Takács Mária és Tamási Eszter, a rendező Horváth Ádám.

Április 8. A szlovák kormány jóváhagyja a Nemzetiségi Tanács statútumát és összetételét. Tizenhat tagja közül hat magyar nemzetiségű; elnöke Dobos László miniszter, alelnöke az ukrán (ruszin) Ivan Bajcura, titkára Tolvaj Bertalan, a Nemzetiségi Titkárság vezetője.

Április 9. Közel 300 diák elfoglalja a Harvard Egyetem Adminisztrációs épületét, a legtöbben a „Diákok a demokratikus társadalomért” mozgalom tagjai. 45-en megsérülnek, 184 embert pedig letartóztatnak.

Április 11. Prágában kicserélik az új magyar–csehszlovák barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási szerződés megerősítő okiratait.

Április 13. A queenslandi (Ausztrália) Brisbane Tramways 84 év után befejezte a szolgáltatást.

Április 14. Megtartják az Oscar Gálát - legjobb film: Oliver, rendező: Carol Reed, férfi főszereplő: Cliff Robertson, női főszereplő: Barbra Streisand, külföldi film: Háború és béke.

Április 15. Az EC-121 incidens: Észak-Korea lelőtt egy repülőgépet a Japán-tenger felett, megölve mind a 31 fedélzeten tartózkodó embert.

Április 16. Kijevben megnyílik a magyar főkonzulátus.

A vietnámi háború során, négy éves szünet után Kambodzsa és az Egyesült Államok között helyreáll a diplomáciai kapcsolat.

Április 17. A CSKP KB ülésén leváltják tisztségéből Alexander Dubček első titkárt. A KB új első titkárává a szovjetbarát irányzat vezetőjét, Gustáv Husákot választják. Ezzel kezdetét veszi az ún. normalizáció időszaka.

Az Országgyűlés becikkelyezi a Magyarország és Csehszlovákia közötti barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási szerződést (1969: I. tc.).

Magyarország és Finnország Budapesten kulturális egyezményt köt az 1970–71-es évre.

Bemutatják Sára Sándor Feldobott kő c. filmjét

Április 18. Az Országgyűlés elfogadja az 1969: II. tc.-et a találmányok szabadalmi oltalmáról, és az 1969: III. tc.-et a szerzői jogról.

Április 19. Bíró József külkereskedelmi miniszter Japánba látogat.

Megszületik Polgár Zsuzsa, sakkozó.

Április 20. Brit csapatok megérkeznek Írország északi részére, hogy megerősítsék a Royal Ulster Constabulary-t, azaz a királyi rendőrséget.

Április 21. Megszületik Toby Stephens, angol színész.

Április 22. Robin Knox-Johnston elsőként vitorlázza körül  a Földet megállás nélkül.

Április 23. Egy kilenc bankból álló konzorcium öt évre 15 millió dolláros hitelt nyújt az MNB-nek a magyar alumíniumipar fejlesztésére.

Április 24. Pekingben véget ér a KKP IX. kongresszusa. — Az 1966-ban kezdődött „nagy proletár kulturális forradalom” hivatalos lezárásaként meghirdetik a szovjetellenes (maoista) irányvonalat. Mao Ce-tung pártelnök majdani utódául Lin Piao marsallt jelölik.

Április 25. Megszületik Renée Zellweger, amerikai színésznő.

Április 26. Moszkvában véget ér a KGST XXIII. ülésszaka; a tagországok elhatározzák, hogy beruházási bankot létesítenek. A magyar küldöttséget Kádár János vezeti.

Meghal Uesiba Morihei, az aikidó alapítója.

Április 27 – május 4. József Attila Művelődési Ház, Budapest, Progresszív törekvésű fiatal festők és szobrászok kiállítása: Baranyay András, Csáji Attila, Csutoros Sándor, Gyémánt László, Méhes László, Papp Oszkár, Pauer Gyula, Rádóczy Gy. Gábor, Siskov Ludmil, Zeisel Magda, Visky Balás Csanád munkáiból, megnyitotta: Beke László, továbbá: 1969. május 4., Rákosliget, Budapest, megnyitotta: Körner Éva.

Április 28. Csehszlovákiában Alexander Dubčeket megválasztják a Szövetségi Gyűlés elnökévé.

Lemond Charles de Gaulle francia köztársasági elnök, miután az ország közigazgatásának át-szervezésére vonatkozó javaslatát a választók többsége népszavazáson elutasította.

Április 30. E hónap végére a Dél-Vietnamban állomásozó amerikai katonák létszáma eléri az 543.400 főt, amely a legnagyobb szám az egész háború során.

Toplistás dalok (US): Tommy Roe: ''Dizzy'', The 5th Dimension: ''Aquarius/Let the Sunshine In (The Flesh Failures)''

Toplistás filmek jegyeladás szerint (US): Goodbye, Columbus; If It's Tuesday, This Must Be Belgium

Források: Terrorháza, Beszélő, Artpool, Köztes Európa Kronológia 1756-1997, A vietnámi háború 1959-1975, Wikipedia


Napra pontos gyűjtések

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


01 |vissza a lap tetejére

02 |vissza a lap tetejére

03 |vissza a lap tetejére

04 |vissza a lap tetejére

05 |vissza a lap tetejére

06 |vissza a lap tetejére

07 |vissza a lap tetejére

08 |vissza a lap tetejére

09 |vissza a lap tetejére

10 |vissza a lap tetejére

11 |vissza a lap tetejére

12 |vissza a lap tetejére

13 |vissza a lap tetejére

14 |vissza a lap tetejére

15 |vissza a lap tetejére

16 |vissza a lap tetejére

17 |vissza a lap tetejére

18 |vissza a lap tetejére

19 |vissza a lap tetejére

20 |vissza a lap tetejére

21 |vissza a lap tetejére


22 |vissza a lap tetejére

kedd

Kronológia:

Ezen a napon született Antal navarrai király francia arisztokrata, Michael Kern német szobrász, Wilhelm Schickard német matematikus, Henry Fielding angol író, Immanuel Kant német filozófus, IV. Vilmos luxemburgi nagyherceg,  Gróf Tisza István politikus, magyar miniszterelnök, Vlagyimir Iljics Uljanov (Lenin) orosz ideológus,  forradalmár, szovjet-orosz politikus

Hírek a napi sajtóból - kivonat (Forrás: Népszabadság)

Külföld

Az ENSZ négy nagyhatalmának delegátusai április nyolcadika óta nem jutnak közös nevezőre közös nyilatkozatuk szövegében. Dél-Vietnámban ismételten rakétatámadás ért amerikai támaszpontokat, és a saigoni kormánycsoportok épületeit. Az Amerikai Egyesült Államok számot tevő flottacsoportosítást hajtott végre a koreai partoknál. Az izraeli légierő a jordániai királyság egész területét bombázza. Lenin 99. születésnapjának évfordulóján díszünnepséget tartottak Moszkvában a Kreml épületében, amelyen az orosz vezetés mellett több szocialista országbeli kormányvezető is részt vett. Alekszej Koszigin a Kremlben fogadta Jacob Beam amerikai nagykövetet, hogy a két ország érdeklődési körében álló kérdéseket vitassák meg. Haley brit hadügyminiszter Gerhard Schröderrel folytatott tanácskozást a NATO-t érintő problémákról. A prágai Károly Egyetem filozófiai tanszékének diákjai egy napos sztrájkba kezdtek, hogy politikai követeléseiket támogatáshoz juttassák.

Belpolitika

A könnyűipari ( textil- , bőr- és ruhaipari) szakszervezetek szövetsége éves értékelést tartott az ártanácsadó és árellenőrző bizottságok munkájáról és a női dolgozók helyzetéről.  Szolnokon országos dohánytermelési találkozót tartottak, melynek végeredményeképpen eldöntötték, hogy ugyanakkora földterületen kívánják folytatni a dohánytermelést, mint az előző évben. Budapesten aláírta a Magyar Írok szövetsége és Bolgár Író szövetség az 1969- es együttműködési munkatervet.

Kultúra

Megkezdődött a magyar nyelv hete a budapesti Kossuth klubban. A mai nap folytatódtak a kazah kulturális napok, mely során a kazah vendégművészek és küldöttségük tagjai magyar újságírókat fogadtak a Magyar Sajtó Házában. A Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum Jubileumi kiállítással ünnepli alapításának 50. évfordulóját, mely keretein belül a gyűjtemény legértékesebb darabjait bocsájtják az érdeklődők elé.

Érdekességek

Megindult az enyhülés, a nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul, bár az ég felhős és felélénkülhet a dél- nyugati szél. Megnyílt a 85. vasedény üzlet.

Programok

Rádió-műsor: Kossuth: 18:30 Bach- és Beethoven művek, 20:10 Hanglemezparádé

Petőfi: 19:20 Schumann-hangverseny, 20:28 Mozart: A varázsfuvola kétfelv. opera

TV műsor: Iskola TV: 20:00 TV Híradó, 20:20 Ballada egy rossz emberről ( magyarul beszélő amerikai film), 21:05 Vezényel Herbert von Karajan (koncert film)


23 |vissza a lap tetejére

24 |vissza a lap tetejére

25 |vissza a lap tetejére

26 |vissza a lap tetejére

27 |vissza a lap tetejére

28 |vissza a lap tetejére

29 |vissza a lap tetejére

30 |vissza a lap tetejére

31 |vissza a lap tetejére


iNapló.hu | mindenNapiNapló | vissza a lap tetejére |kronológiai források