1951_06. [1]

Fodor András naplója - 1951. június 15. péntek

Fülephez menet nálunk találkozunk. Jóska éppen csomagol, amikor Domokos Matyi, az új lakó belép. A két fiú egyáltalán nincs zavarban. Amikor Matyival maradok, ujjong szinte, milyen jó helye lesz itt, hisz ez ideig a Székely utcai viszonyokhoz képest alig jobb körülmények közt, egy Csörsz utcai "hall gyomrában" lakott.

Fülep ijesztően lesoványodott, pedig most már ékes rend van körülötte. Nagyon kellemes házának kertre néző tornáca, ahol a közben érkező Varga Pistával úgy üljük körül a nyugágyból beszélő gazdát, mint tanítványok az agg mestert.

Politikáról folyik a szó. Fülepben inkább csak valami intellektuális elkeseredés van a dolgok miatt.

Colin levelének csak egy-egy részletét olvasom föl. Örül, hogy a Városmajorban lakom. Ö is lakott Baschnál pár hétig, 1948 nyarán. "Jaj de szeretnék abban a szép kertben vacsorázni Ti Veletek! Mit meg nem beszélnénk! Hát majd meglesz az is, mert e héten kérek vízumot az itteni követségnél."

Naivitás persze, hogy Colint a mostani körülmények közt Magyarországra engedik. Jobb is, ha nem jön, vélekedik Fülep. A végén még úgy járhat, mint Balázs Béla első feleségének húga, akit beengedtek ugyan, de itt is fogtak, annak ellenére, hogy angol állampolgár és kommunista. Régen az ilyen eset casus belli volt. Az angolok elküldték a flottát. ..

Digitalizálás forrása: Ezer este Fülep Lajossal. [Napló 1947-1970.]

Digitalizálta: Szőke Zsuzsanna [2018.]
inaplo.hu - Fodor András hálózati életműkiadás - Szerzői jogtulajdonosok: Fodor András örökösei. 2018.