1952_11.[1]

Fodor András naplója - 1952. november 28. péntek

Négyórás konferencia az Iskolán a XIX. pártkongresszus anyagából. Úgy kell megszöknöm, hogy Fülephez mehessek. Múlt héten sem voltunk, mert átkozottul esett az eső. Domokos Matyi kihallgatására se került sor, de ő most éppen annyi időt hágy nekem késésével, hogy tájékoztathatom az Öreget a szakító levélről, melyet Matyi azonnal megírása után hozott be az Iskolámra (soha nem járt még ott korábban).

Kétórás együttlétünk során szinte csak a politika körül forgolódunk. Fülep szerint is olyan aggasztó a helyzet, hogy tervszerű rombolással se lehetne jobban fejetetejére állítani a dolgokat. Érdekeseket hallunk tőle a fasizmus kialakulásának körülményeiről, miszerint a nácikat valóban francia, angol tőkések pénzelték.

- Hiszen ez a legborzasztóbb - fakad ki-, hogy nagy történelmi érdemű nemzetek ilyen erkölcstelen uralkodó réteg befolyása alá kerültek, mint a nyugati tőkések. - Matyi pedig így fogalmazza ugyanezt: - A világ népeit elborítja egy vékony lepedék, amelyikbe egyaránt beletartozik Sztálin és Churchill, akik így közelebb állnak egymáshoz, mint saját népeikhez. Kajánul derülök magamban Fülep egyik kardinális háztáji gondján: hogyan irtsa el az udvarban kellemetlenkedő kutyát. Matyit biztatja, szerezzen neki mérget. Lám, lám a franciskánus Filippusz!

Digitalizálás forrása: Ezer este Fülep Lajossal. [Napló 1947-1970.]

Digitalizálta: Forgács Laura [2017.]
inaplo.hu - Fodor András hálózati életműkiadás - Szerzői jogtulajdonosok: Fodor András örökösei.