1956_05.[1]

Fodor András naplója - 1956. május 18. péntek

El kell mennem az egyetemre, hogy Füleptől átvegyem nyilatkozata végleges szövegét. Bolyongok az idétlen folyosólabirintusban. Fülep ballonruhásan, spanglis cipőjében üde jelenség.

Alkonyattájt beborul, esni kezd. Rákosi már javában beszél a Sportcsarnokban. Néhány percre kinyitjuk a rádiót, mielőtt elindulnánk Csenkiékhez, ahova Szervánszkyékkal, Weöresékkel együtt vagyunk hivatalosak.

Vendéglátóink kíváncsian hallgatják és élénken kommentálják a beszédet. A pesti hírek vele kapcsolatban ismét tévedtek. Nincsen benne lényeges új dolog. Valamivel erősebb a személyes bűnvallás, néhány bejelentés, különben a szokásos, halálosan unalmas fordulatok. Rákosi mindig fogalmakban beszél, ezért hiányzik hangjából minden emberi vonás.

Szervánszky ismét faggat az irodalom állásáról. Roppant kedvére való, ahogy Király nyilatkozott A kutyák dalá-ról. Csenki búsmagyar húrokat penget, Szabó Dezsőre hivatkozik, de Szervánszky és Weöres jól lebunkózzák az öreg Dezsőt. A továbbiakban ők ketten egymás iránt se kíméletesek. Lemezhallgatás után például, amikor Sanyi azt mondja, Alban Berg, Anton Webern műveit nálunk nem tudnák előadni, olyan nehezek... - Már hogy mondhatsz ilyet, Sanyi? - vág vissza a zeneszerző.

Éjfél után vágunk bele a nagy dilemmába: lehetséges-e kibontakozás vagy sem. Csenki a legpesszimistább, én a legoptimistább vagyok. Sanyi néha igen szemléletesen fejezi ki magát a helyzet érzékeltetésére: - Meg van kötve az ember lába, feje, keze, csak a farka van szabadon, hogy gyereket csináljon. Szervánszky éppen akkor kapcsolódik a témához, amikor Amy a női társaságtól megválva odajön hozzánk hallgatózni. - Arról van szó - folytatja Sz. -, hogy a fiatalok - kikről neki különben is nagyon jó véleménye van - többet tehetnek, mint az öregek ... Mert ha már lábukra csavarodik a szoknya ... Mert sajnos, ha egy férfiban annyi képesség van, hogy egy bolhát röptiben elkap, a nők már lecsapnak rá - mondja bocsánatkérően fordulva Amy felé. Mire ő sértődött hangsúllyal: - Nők közt is akad olyan, aki röptében el tudja fogni a bolhát... - Mégis, a nők azt szeretik, ha a bolhát a férfi kapja el.

Szervánszky csúfondáros hangulatára jellemző, hogy elmenőben két megjegyzést is tesz Sanyira: Azt hittem, valami öregasszony jön itt... a hangodról. - Később ugyancsak évődve jegyzi meg: - Ügy jössz-mész itt, mint egy csősz...

Digitalizálás forrása: Ezer este Fülep Lajossal. [Napló 1947-1970.]

Digitalizálta: Kelemen Luca Dalma [2017.]
inaplo.hu - Fodor András hálózati életműkiadás - Szerzői jogtulajdonosok: Fodor András örökösei.