1967_11.[2]

Fodor András naplója - 1967. november 9. csütörtök

Leveleket írok éppen, rám telefonál Fülep. - Olvasta-e a júliusi Nagyvilágban Nemes Nagy Ágnes Egy Rilke-vershez című verselemzését? Rég hallott lelkesedéssel beszél róla. (Az Este című, maga fordította vers kommentálásáról van szó.) - Briliáns! Ha ezt önállóan csinálta?! - Miért ne? - Mert ilyet nálunk ritkán látni. Az ilyesféle szövegmagyarázatokat nevezik a franciák "explication de texte"-nek. A másik közlendője, hogy Németh Lajos nagydoktori vitája ismét elmarad, mert Szigeti minden lehetséges ellenerőt mozgósítani akar.

Digitalizálás forrása: Ezer este Fülep Lajossal. [Napló 1947-1970.]

Digitalizálta: Horváth Luca [2016.]
inaplo.hu - Fodor András hálózati életműkiadás - Szerzői jogtulajdonosok: Fodor András örökösei.

Fodor András naplója - 1967. november 22. szerda

Telt ház az Akadémián. Éppen csak kapok helyet Steiger Kornél mellett. Elöttem Varga Pista, megkopogtatom a hátát. Fülep opponensi véleményét Dávid Kata olvassa föl. Nem lehet nem figyelni a szövegre. - A régi akademiai beszédek légkörét sejtette meg velünk. . . - mondja később Pista. Vekerdi késve érkezett, s elcsodálkozott: - Ejnye, az istenit, de okos ez a nő!

Fülep, miután cáfolhatatlan fölénnyel kimondja Csontváry nagyságát, s bebizonyítja, mért jó munka és jelentős tett Németh Lajos könyve, mindvégig éreztetni tudja objektivitását, nem hallgatva el a hibákat sem. Az elém települő Lakatos Andris elégtételt érezhet, amikor a jungi módszer kritikája elhangzik. Ismerős, szívesen hallom Fülep elméletét a nagy alkotók koráról. Ezzel védi ki a "kortalan Csontváry" -ra vonatkozó vádakat. Remek, ahogy végül a bartóki példára figyelmeztet: ne ismétlődjék meg a szégyen, hogy külföldi noszogatásra kelljen nemzeti nagyságunk értékét elismerni. Bartók hazai eltagadására is céloz. Ma nem szívesen beszélnek erröl de az akták megvannak róla. (Az akták előteregetésében nekem is volt némi részem.)

Ma délután kezdem házi Bartók-kurzusomat, melyet Lakatos András többszöri kérésére vállaltam. Tizenhárom alkalomra tervezem a sorozatot. Ma a kezdettől 1910-ig, az első Vonósnégyes-ig fogunk eljutni. Megjelenik Várady Szabolcs, az új delegált Petri György (tehetséges verseit olvastam kéziratból) s az ugyancsak Andris kerítette Vajda Kornél. Petri igen tájékozott fiú, még Boulez-t is emlegeti. Támadja Stravinskyt, ugyanolyan etikus nézészögből, ahonnét annak idején magam. Nem is tudom, jogom van-e bölcsebbé lett fölénnyel leinteni őt, majd rájön magától, miben kell az elítéltet rehabilitálni. Különben is toleránsnak látszik, sőt Dáviddal is el tud játszani. Egészében jó véleményem van a társaságról, lehet folytatni a kurzust.

Digitalizálás forrása: Ezer este Fülep Lajossal. [Napló 1947-1970.]

Digitalizálta: Nagy Roland [2012.]
inaplo.hu - Fodor András hálózati életműkiadás - Szerzői jogtulajdonosok: Fodor András örökösei.