1971_07.[2]

Fodor András naplója - 1971. július 2. péntek

Kettőkor Vörös Lacit várom az Astoria innenső sarokkanapéján. Gint és tonicot rendel, s rögtön olvasni kezdi a termést. Egy keze ügyében lévő londoni boríték hátlapjára írja fel osztályozó megjegyzéseit Tartalom, Forma és Modus kategóriákban. Nem csak az osztályzatok, a hozzáfűzött megjegyzések, Laci arca is gazdag olvasmány nekem. Lator és Kormos után megerősít abban, hogy fontos művet hoztam létre, hogy érdemes volna önálló kiadatására törekednem.

Gergely Ágnes rábír, hallgassam meg vele együtt Balassa Sándor Kassák-requiemjét rádiófelvételről. A szerző és Kassákné a Pagodában vár bennünket. A csiricsárén kiöltözött asszony elhárítja bemutatkozási szándékomat, tudja ő, ki vagyok én. A félórás mű mindenekelőtt erőteljes, meggyőző munka. Kicsit Lutoslawski Trois poémes-ére emlékeztet. Különösen első és harmadik tételének férfiassága, kozmikus, konok magánykifejezése tetszik. Viszolyogtató ellenben, ahogy Kassákné a műszerasztalra borul, s száraz zokogással eljátssza nekünk a megrendült özvegy siralmát. "Mintha csak ő lett volna!"... "Ez több, mint egy szobor." Közben Ágnestől tudom, mennyit zaklatta Balassát a határidővel, föl-fölemlegetve: "Mi hasznom lesz nekem ebből?" Tény, hogy tízezret kifizetett megrendelőként, ám a hölgy milliomos. Most is adott el férje képeiből. Marasztalását Ágnes most nem is fogadja el, engem kíser az Üllői út felé. Mesél váratlanul adódott finnországi útjáról. A lahti konferencia már jellegzetesen protokolláris ügy. A nemrég Írországban is járt, Élet és Irodalom szerkesztőségébe invitált Ági belül került a tojáson. Örülök ennek, bizalmas közléseinek is a lahti Szentiván-éjszakáról. Figyelmét dicséri, hogy mihelyt az én rekviememről kerül szó, teljes érzelmi azonosulással éli meg, mit szenvedhettem. "Bele is őszültél."... - "Mikor mutatod meg?"

Negyedévi osztálytalálkozónkon ott érem még a Csíki vendéglőben Boross Pétert, Stryk Sándort, Bajort és Bakay Arpádot. Ez utóbbi menne már, de kedvemért még egy kicsit marad. Heller professzor asszisztenseként nagymenő ipari diplomata lett belőle. Elmondja, mit tapasztalt legutóbb Öményországban. Ellenbizonyságként is Boross Péter jóslatára, ki szerint 1975-re Keleten minden összeomlik. Ez a Péter a legvonzóbb reakciós a volt kaposi ifjak közül. Híven őrzi fejlődésrétegeit a hadapródiskola németellenességétől az 1946-os kaposvári diáktüntetésen, lefogatáson át Kistarcsáig és a Délpesti Vendéglátóipari Vállalat áruforgalmi osztályvezetőségéig. Elmenőben Strykkel együtt említi, olvasták József Attila-könyvemet, és tetszett nekik. Az Üllői úton benézünk a Pepsi bár nevű új létesítménybe. Kollégái lepik meg Pétert, a XVI. kerületi borissza tanácselnök társaságában. Különféle, nagyzolóan vagy önsajnálóan kanos megjegyzéseiket Péterrel együtt zavartan hallgatjuk.

Digitalizálás forrása: A hetvenes évek I. Napló 1970-1974.

Digitalizálta: Erdős Nóra [2011.]
inaplo.hu - Fodor András hálózati életműkiadás - Szerzői jogtulajdonosok: Fodor András örökösei.

Fodor András naplója - 1971. július 11. vasárnap

Fonyód

Bulla Karcsiékkal jövet meghívtuk a Ferrarából vakációzni hazatért Éva nővérét férjével, Gianni Buozzival és Kriszta lányával együtt. A fáradt, megtört vándoroknak jólesik az ebéd. Éva hamar bebizonyítja, hogy az anyja lánya: örökké szolgálatra kész. Még a pad támlája alól bujkálva is segít Sárika háziasszonyi dolgán. Nem lesz könnyű őket igazi vendégként megkímélni. Pedig illenék valamit előre is lekvittelni abból a gesztusból, hogy augusztus második felében Karcsival együtt meghívtak bennünket Olaszországba. Nem lesz könnyű, mondom, mert Éváék veszedelmesen előzékenyek, még a strandbelépti jegyet is csak ügyeskedve tudom megvenni az orruk előtt.

A fehér bőrű olaszok nehézkesen, félve mozognak a vízben. János ma a szokottnál merészebb. Jól beválik a gumimatrac, azon ülve aranyosan elücsörögnek a gyerekek. Krisztina riadtsága lassan oldódik.

Az ifjakat bekísérem a mélybe. Erzsi nem sajnálja bogár haját. Kint a parton - ez mindig áruló jele az együttlét minőségének - ­úgy heverésznek, mint néhány éves elégedett házaspár.

Hazafelé nővéremékhez kormányzom őket, a fogadtatás ott túlságosan is rokonias, amennyiben Baba menyasszonyként üdvözli Erzsit. A virágos kertben, üveges verandán az űzött vendégek is elégedetten szemlélődnek. Gianni szemérmesen, de kitartó biztatá­sok után lelkesen falja be a képviselőfánkokat.

Karcsiékat futva vacsoráztatjuk. Erzsin elmenőben látszik az elégedettség. Úgy érezheti - nem csak az elszólás miatt -, beava­tódott némileg jövendő életébe. Később Gianni kezdeményezésére kerül szó a régi lányokról s az újról, kit Éva minden szempontból a legjobbnak tart. Öccse azonban nem becsüli eléggé. Sokszor nem szánná emiatt hátba vágni. Sajnálja a kislányt. Én azzal védem, hogy Erzsinek nincsenek szivárványos illúziói, szereti Karcsit, de nem akarja mindenáron megkaparintani. Gianni védi a sógort, talán ilyen a természete, nem tudja jobban kimutatni lelkesedését.

Digitalizálás forrása: A hetvenes évek I. Napló 1970-1974.

Digitalizálta: Pálfy Gábor [2008.]
inaplo.hu - Fodor András hálózati életműkiadás - Szerzői jogtulajdonosok: Fodor András örökösei.