1975_09.[1]

Fodor András naplója - 1975. szeptember 12. péntek

Sükösd sokat taglalt plágiumügyéról olvashatunk az És-ben. Ennél röhejesebb, farizeusabb szöveget rég láttam. Sükösd nevét le sem írják.

Több mint két órát szánok Kenedi János Jancsóról készült vaskos művének taglalására. Meglepi a szerzőt, hogy J. M. filmi világának elemzését kérem rajta számon. Azt hiszi, benne van a szövegben, pedig csak ideológiai oknyomozás, politikai fejlődésrajz, egy eszme tündöklése és bukása olvasható ki belőle. Elismerem, hogy az Égi bárány fejezet érdekes, sok jó meglátás van benne, de a végső bomlás fölidézésével adós marad. A Még kér a nép záradékot pamfletnek szánta, de ez nem érzik belőle, egyáltalán nem szellemes, nem csattanós. A testületi Ady-mánia vádját nem fogadja el, ő mindig is nagyra volt Adyval, gondolom, ezért lát ott is analógiát Ady és Jancsó képi látása közt, ahol erről szó sincs. A Wajdára hivatkozást készséggel átveszi, szerinte ő a nagy rendező, aki természetes tudott maradni, s a Hamu és gyémánt remeklését megismételte a Tájkép csata utánban. Jancsó viszont anarchizmusát bolsevizmusba csomagolva adja el, formanyelve pedig mechanikussá vált. Igen ám, de ennek bizonyításához az érvek önálló, igényes megfogalmazása szükségeltetnék. K. J. beismeri, hogy rosszul ír. - Meg kéne végre tanulni írni...

Simon Pista felesége hívott. Szívesen és szimpatikusán beszélget velem. Keresett már a nyáron is. Csodálattal emlegeti férje önuralmát. A két utolsó morfiumkábulatban töltött napig sem derült ki, tudta-e, hogy mi vár rá. Föltételezésem, hogy a Távol-Keleten összeszedett hasnyálmirigy-gyulladás okozta a rákos folyamatot, helyes. Már május 19-én, a Kútvölgyi Kórház zárójelentésében is ez volt. A nekem írt utolsó levelét ismeri, Pista neki diktálta. Ő semmit se változtatott rajta. Örült s biztatta a fiút: lám, nincs semmi nagy baj, ha így fogalmaz. Érdeklődöm gyakorlati dolgokról, ezekre is hamis felhangok nélkül, póztalanul válaszol. A fóti emlékestre szeretne eljönni.

Digitalizálás forrása: A hetvenes évek II. Napló 1975-1979.

Digitalizálta: Varga Petra Anett [2016.]
inaplo.hu - Fodor András hálózati életműkiadás - Szerzői jogtulajdonosok: Fodor András örökösei.