1945_09.[1]

Fodor András naplója - 1945. szeptember 19. szerda

Az iskolában a torna és egy új, -bizonyos "mindennapi kérdések órája"- jelentékeny. Az előbbin jót futballozunk s emellett megjön Egyed Gyuszi is, ki most csak 300 méterre lakik tőlem, a másik órán kérdéseket vetünk fel és azt tárgyaljuk. Először rosszul indult, de a végén rájöttem, hogy mindez nagyon rendes dolog. A jövő órára írásba fektetek egy problémát, mert beszéltem ugyan ma is, de mint mindig, éreznem kellett "jól beszélni nem tudásom" hátrányát.

A fizika kivételével már végzek a holnapi tanulnivalóimmal, amikor 5 órakor Egyed Gyuszi jön hozzám. Elmondja, hogy több mint egy hónapig tartózkodott Pesten a Madisz vezetőképző tanfolyamon. Jól érezte magát, s hasznára váltak az ottani tapasztalatok. Majdnem föntragadt a Győrffy kollégiumban, s ezt csak holmi kosztolási nehézségek miatt nem engedélyezte édesanyja. Beszélgetünk a politikáról, Parasztpártról, a mai "új óráról", írókról, irodalomról, s a közeljövőről. Gyuszival jól lehet vitatkozni, hogy ideológiai alapja van. Egyébként az olvasottság hiánya érződik rajta. Mindegy. Kell is, hogy jóba legyek vele, mert erősen szükségem van rá. Ő nemcsak, hogy magának vall egy eszmét, mely számomra is kedves, de tájékozottabb és jártasabb is benne, mivel az apja régi harcos, jelenleg a N. Parasztpárt helyi vezetője, Ipartestületi elnök.

Gyurka bekísér a városba is, Rudihoz megyek. Fél 7 az idő. Kint az udvaron fizikát magyaráz Rudi, de hála Isten nem értem. "Miért is nem tanulhat mindenki azt, amire tudja, hogy szüksége van..." mondja ő. Erősen bólogatok! El is térünk a tárgytól csakhamar. Rimbaud következik s maga a művészet, lehetőségeivel és korlátaival.

Valami újnak kell jönnie, de vajon jöhet-e egyáltalában. Az új irodalmi irányok előtt borzadva áll a közönség és nem érti. Nem lesz itt valami baj? Az eddigi fordulóknál nem volt, mert az ember, ha késve is, de mindig tudta követni a művészet útját. Most azonban mi lesz, ha lesz művészet, de nem, vagy alig lesz kinek?

Sötétedik már, amikor hazafelé megyek. Lámpák világítanak a görbe út oldalán. Nagyon jól érzem magamat, s szeretnék egy verset írni. Sajnos azonban neki kell hasalnom a fizikának. Szerencse még, hogy most első olvasásra tisztán látom a dolgokat, tehát mégsem vagyok valami tökkel-ütött.

Rimbaud-val foglalkozom fél 4-ig!

Digitalizálás forrása: kéziratos napló (1945-1947) / A somogyi diák.

Digitalizálta: Balázs Zsanett [2017.]
inaplo.hu - Fodor András hálózati életműkiadás - Szerzői jogtulajdonosok: Fodor András örökösei.