1952_06.[1]

Fodor András naplója - 1952. június 13. péntek

Vita Móricz Erdély-éről a Tudományos Akadémián. A közönség közt rengeteg ismerős. Valaki izgatottan jelenti: - Itt van Révai is. Czine, valószínűleg őszintén, szíves örömmel köszönt. Nagy Péter visszafogottan. Juhász Géza merészebben beszél. Szerinte az ellenség vonzó ábrázolása Móricz írói nagyságát bizonyítja, s hogy Károlyi Zsuzsa mint asszony igenis jobban gátolhatta férjét, mint bármely külső csapás. Az erdélyi Nagy Istvánnak is ez a véleménye.

Veres Péter nagyon szimpatikusán, okosan szólal meg. Akármennyit vitatkoznak is, az Erdély jó olvasmány, jó könyv - ez mondandója summája -, ha vannak is benne ideológiai hibák, az orosz klasszikusokban is vannak. Ki kell adni minél előbb, nagy példányszámban. Különben is, az ideológiai hibákkal csínján kell bánni. - Móricz nyilván nem ismerhette úgy a marxista esztétika követelményeit, mint mi... - Derültség. - Min derülnek? - kérdez vissza Veres Péter - tán azon, hogy annyira azért ismerte?

Mennék már, de épp Király emelkedik szólásra, őt még meghallgatom. Mintha Révai előtt debütálna, bebizonyítja, hogy az Erdély nem olyan egyértelműen jó könyv, mint ahogy az előtte szólók állítják. Kivált Nagy Péterrel nem ért egyet. A regény nagy vállalkozás, de nagy csőd is, mert Bethlen bizony cseppet sem pozitívabb, mint Báthory, Sőt!

Digitalizálás forrása: Ezer este Fülep Lajossal. [Napló 1947-1970.]

Digitalizálta: Gyenes Donát [2017.]
inaplo.hu - Fodor András hálózati életműkiadás - Szerzői jogtulajdonosok: Fodor András örökösei.