1954_04.[1]

Fodor András naplója - 1954. április 13. kedd

Behívtak a minisztériumba, de kiderül, hogy a személyzeti osztály semmit sem tud velem kezdeni. Tanári állásra nincs remény. Az Oktatási Minisztériumnak is elég a maga baja. Még szerencse, hogy elismerik igényemet olyan állásra, ahol nincs napi nyolcórás elfoglaltság, de vajon hol van ilyen munkakör? Azt mondják, keressek. No, szép dolog. Én járjak utána alkalmaztatásomnak, ők aztán majd protezsálnak.

Este Szász Imrééktől elmenőben javaslom, nézzünk be Sárosiékhoz. Ahogy fölérünk a félemeletre, látjuk ám, hogy sorjáznak ki a sötétbe Kormos Pista, Rádics Jóska, Varga Pista. Riadtságukból s abból, ahogy rögtön továbbállnak, érzem az összeesküvés szagát. - Majd szólj a Bandinak, Bálint! - kiált hátra Kormos, kinek álláról még a kis kerek ragtapasz is elutasítást sugároz.

Hamar kiderül, Kormos és Rádics Jóska az újrabarátkozás jegyében minap gőzfürdőben volt. Rólam kerülvén szó, Jóskának sikerült fölhergelnie Pistát naplóíró tevékenységem ellen. Jóska terhelő adattal is bizonyítani tudja felelőtlenségemet. Egyszer, amikor költözködésem idején a naplók a Nagymező utcai iskola fiókjában voltak, ő, állítása szerint, diákokat ugrasztott ki a szobából, akik íróasztalomon éjjel 11-kor az én veszedelmes följegyzéseimet olvasták. Így volt vagy sem, tény, hogy az aggodalom harci tüzét most Pista lobbantotta fel. Ezért a szervezkedés, a fenyegetés, az "esse delendam!" követelés. Bálint közli, holnap jelenjek meg a baráti vésztörvényszék előtt, ahol a naplók megsemmisítésére akarnak kényszeríteni. Egészen fölkavar ez a barbár gondolat, hogy ilyesmi megszülethetett az én barátaim fejében. Órákig nem tudok elaludni.

Digitalizálás forrása: Ezer este Fülep Lajossal. [Napló 1947-1970.]

Digitalizálta: Nyist Manda [2017.]
inaplo.hu - Fodor András hálózati életműkiadás - Szerzői jogtulajdonosok: Fodor András örökösei.