1955_07.[1]

Fodor András naplója - 1955. július 14. csütörtök

Fülephez menet átveszem a Mártírok útján Sárosi Bálint nagy nehezen megszült cikkét Kodály A zene mindenkié c. könyvéről.

Ismét sétálni megyünk. A múltkori földrengéstéma után most az árvíz van napirenden. F. elmeséli kapcsolatos bajai kalandjait a skiffel. Kicsit szórakozottan figyelek, de ilyen mondatoknál fölütöm a fejem: - A bíbicek, vöcskök, vakvarjúk csak néztek, látták: nincsen puska nálam. Csak néztek, és legyintettek ...

Az öreg szerint Joseph Conrad -regénybe illő időjárás van, s következik a hosszú eszmefuttatás a mindig dicsért lengyel származású íróról, majd Melville Moby Dick-jéről, amit szégyenszemre én még nem olvastam. Később kerül szó a politikáról. F. azt mondja, kiváltja a prófétajogosítványt. A dolgok csakugyan úgy alakulnak, ahogy jósolta. A tegnapi TASZSZ-közlemény elég bizonyíték erre.

Jót derülünk a Szabad Nép új nyelvi különlegességein. Hagyján, hogy a ruhát, kalapot, a cipőt, a könyvet nálunk "termelik", ez már régi dolog - de most kiderül, hogy a kukoricát, vetőmagot viszont "előállítják".

Nyilatkozik a Szabó Edével való találkozásról. Nagyon tetszett neki a fiú. Derék, komoly gyereknek tartja, aki bizonyára fog is produkálni. Azt a tervét nem helyesli csak, hogy regényt is akar írni. Dicséri kedélyes, közvetlen voltát, s kimondja, hogy szívesen találkozna vele máskor is. (Ez nehezen fog menni, mivel Ede Gödöllőn lakik.)

Digitalizálás forrása: Ezer este Fülep Lajossal. [Napló 1947-1970.]

Digitalizálta: Kémenes Anna Boróka [2017.]
inaplo.hu - Fodor András hálózati életműkiadás - Szerzői jogtulajdonosok: Fodor András örökösei.