1957_11.[1]

Fodor András naplója - 1957. november 19. kedd

Lator harmincadik születésnapját ünnepeljük a Groza rakpart 17-ben. Az ünnepelt már kissé részegen fogad bennünket, mutatva az ajtóra fölrajzszögezett téziseket: "Éljen a Nagy Lator!", "Le a szüzességgel!", "Előre a Nívó jobb nívójáért!", "Előre Nagy baromi Lázár Endrével a könyvkiadás megjavításáért."

A hangulat igen vidám, a konyhában feketézés címén nagy ivászat, tegeződés folyik kart karba fűzve, csókváltással. A nők is kapatosak, de kedvesek, kivált Rab Zsuzsa és Nagy Éva, ki ezúttal szokatlanul közvetlen. Sajátosképpen a fiúk közül is a két hozzájuk tartozó: Kormos Pista és Domokos Matyi a legszórakoztatóbb. Pista Szittya Attila Bendeguz-idézeteit csak Kálnoky tudja tetézni saját XIX. Henrik című Shakespeare-paródiájával. Én közös indulónk intonálásával és a "Májusi gyöpön" c. dilettáns szonett idézésével adózom a szabad hülyeségek oltárán.

Nagy attrakció a telefonos gengszterkedés. Felhívnak különféle utált személyeket. Kálnoky valakit öregasszonyos hangon faggat, Kormos oltári faképpel jelentkezik Szüdinél, mint Purjesz a Conti utcából, hogyan értelmezendő ez a két sora: "A gatyából nem lesz balta, akkor se ha szűz lány varrta ... - miért? ha nem szűz lány varrta volna, akkor balta volna? - Én már nem is tudom, hogy van ez az egész ... - teszik le a kagylót a másik oldalon.

A társaság akkor bolydul fel igazán, amikor Sárközi Márta már nincs jelen, előtte, kissé nemzet matrónáját formázó, Németh Lászlót epésen sértegető megjegyzései hallatán kissé feszélyezve éreztük magunkat. Elmenetele után már csak Fazekas és felesége ül valószínűtlen kívülállóként köztünk, mint két Távol-Keletre készülő buddhista szerzetes.

László többször kézállást csinál, Matyi folyton emlegeti, hogy ő milyen részeg, s duhajkodó hangon ismételgeti: " - egyszer van érettségi találkozó!"

Digitalizálás forrása: Ezer este Fülep Lajossal. [Napló 1947-1970.]

Digitalizálta: Fehér Viktor [2016.]
inaplo.hu - Fodor András hálózati életműkiadás - Szerzői jogtulajdonosok: Fodor András örökösei.