1958_12.[1]

Fodor András naplója - 1958. december 5. péntek

Tornai menetrendszerűen megérkezik. Ma ő lesz az újdonság Fülepnél. Dóráék távol maradnak.

Fülep először Lakatosnak nézi Tornait. Eleinte Dóráról mond hosszú diagnózist. Az új vendég ebből azt láthatja, hogy valódi páter familiasként viselkedik a Professzor, legszemélyesebb ügyeinkben is kompetensnek érzi magát.

A dombról lefele jövet Jóskával bonyolódik vitába: irányítható-e az emberek ízlése vagy sem. A televízió hasznától az emberiség tömeges elhülyüléséig jutunk, olyan riasztó tényékig, mint a Velencében sétáló amerikaiak, kik a nyakukban lógó rádióval nézik a Dogé palotát. Remekül írja le Fülep, mit csinálnak például az emberek Hollandiában, ha társadalmi életet élnek; hogy ülnek, hogy beszélik meg a vaj árát, a cipőét, egy új kapocs vételét. F. szerint, a hülyeség annyira ragadós, annyira szuperálja a többit... - hogy érthetetlen, mért vannak még értelmes emberek is... - vág közbe Tornai. Fülep úgy véli, a Shakespeare korabeli hárommilliós Angliában összehasonlíthatatlanul több értékes ember volt, mint a mai 40 milliósban, sőt az egész világban. - Még az is csoda, hogy van egy Stravinsky - ezt a gondolatot megint Tornai hozza elő (friss emlékből, mert Forgácséknál pár hete Stravinsky-kurzust csinálok).

Fülep végletes pesszimizmusa előtt azonban semmi sem állhat meg. Mintha fél lábbal már túl volna a földi dolgokon. Csinálják az itt maradottak a magukét! Dögöljenek meg!

- De szép ez a Visnu-kép! - fedezi föl a szemfüles Jóska, az új képet a falon. Fülep viszont Duse és Pethes fotóira figyelmeztet. Egyik éppen a híres lakájszerep a Barrie-drámából. - Látja, ezért nem lehet a televízióban drámát játszani. - Elmeséli Tornainak is, hogy alakította Pethes a nevezetes lakájt.

Furcsállom, hogy az új vendég jelenléte közvetlenebb érdeklődést nem vált ki az Öregből. Talán mert külön akar vele találkozni, vagy csak megfeledkezik erről? Elmondja viszont ismét, hogy írta le apja Borsos betyár elfogását.

Furcsa ábrákat fúj a szél az aszfaltra potyogó hóból. Tornai fokozatosan fedezi fel, milyen ritka élményben volt része. Remélem, nem utoljára.

Digitalizálás forrása: Ezer este Fülep Lajossal. [Napló 1947-1970.]

Digitalizálta: Decsi Anna [2015. ősz.]
inaplo.hu - Fodor András hálózati életműkiadás - Szerzői jogtulajdonosok: Fodor András örökösei.