1962_04.[1]

Fodor András naplója - 1962. április 25. szerda

Sok telefonálással telő zaklatott délelőtt. Kormos Pista bent jár épületünkben Kereszturynál, de éppen csak szót válthatok vele. Fülep mondja, hogy legorombította Tüskés Tibort amiért írásában úgy tárgyalja az egykekérdést, mint amelynek ébren tartása az uralkodó osztály érdeke volt. - Meg tudnám mutatni a cikket, amiben ott van: csendőrkézre kell adni Fülepet! S még csak annyit - szól a telefonba -, maga azt mondta, Tornai kötete jobb, mint az előző. Hát rosszabb. De meg ne mondja neki, a szakramentomát!

Korrektúrát viszek be a Kortársba Király telefonon akarta közölni már, ne gondoljam, hogy ilyen összetördelten közlik versemet. Annál sokkal többre becsülik itt F.A.-t. Ám azért ő a Bátyám citerál folytatását várja tőlem, bármilyen konzervatívnak tartsanak is miatta. Megvesztegető lelkességgel kapacitál: legyek a folyóirat zenekritikusa. Nem vállalom, de hirtelenjében elmondom, mi a dodekafónia. Döbbenetes, milyen tájékozatlan az egész szerkesztőség, nemkülönben a hangversenyekre járó főszerkesztő. Úgy látszik, a Prágai Tavaszra utazik feleségestül, mert a Kodály-szimfónia ottani bemutatását emlegeti. Adorno elméleteit ismeri, de a Wozzecket író Berg nevét még sosem hallotta. Webernét se. Váciné mérgelődésére: mért nem lehet Schönbergtől valamit hallani a rádióban, Pista felcsattanva jegyzi meg: - Nem lehet? Állandóan azt adják. . . Különben ott lesz Schönberg Prágában is.. . - Tessék? - Igen ott lesz! - Nehezen hiszi el, hogy ez a szerző tíz éve halott. Ekkor hirtelen észbe kap: persze csak a művei szerepelnek majd. Íme, értelmiségünk reprezentatív képlete: egyik oldalon Jancsó, aki ismeri a Cantata Profáná-t, de autórádióból, német adásból, magyar szöveggel közvetíttetné egy falusi állomástól a pesti klinikáig egyfolytában, miközben "Járom Ambrus lassan vezet", a másik oldalon meg Király, kinek felesége még Bartókot sem szereti; s a jóindulatú férj a madárfüttyel akarja őt hozzászelídíteni.

Hallom, Váci Miska Szigligeten alkot, rosszul érzi magát, amért az utóbbi időkben keveset írt, Simon Pista meg új kötete levonatát mutatja. - Ez már a tizenegyedik!

Digitalizálás forrása: Ezer este Fülep Lajossal. [Napló 1947-1970.]

Digitalizálta: Dömötör Tamás Albert [2013.]
inaplo.hu - Fodor András hálózati életműkiadás - Szerzői jogtulajdonosok: Fodor András örökösei.