1962_07.[1]

Fodor András naplója - 1962. július 6. péntek

Matyival az Astoriában. Akartam őket hívni vasárnapra, Beneyékkel, de Éva itt lévő amerikai nagybátyja miatt nem jöhetnek. Matyi remekül jellemzi a chicagói, nyomdászból lett, 80 éves ifjú aggastyánt s rajta keresztül a selfmade manek Amerikáját. Megérteti velem is, a Colin-féle intellektüeleknek mi a vonzó az ottani élet biztonságában. A családiasság, a gyerekek, öregek, állatok iránti nagy szeretet mindenképp szimpatikus. Ha egy macska fenn szorul a fán, kivonulnak a tűzoltók, a hálókocsi tengelyére fészkelt farmermadár kedvéért lekapcsolják a vagont. A bácsi Londonon át utazik vissza, mert a British Museum könyvtárában tanulmányozni akar egy szakkönyvet.

Este Kormos, Rab Zsuzsa vár bennünket a hűvösvölgyi buszjáratnál. A feszes kis Zsuzsa Eszterházy-kockás eleganciájával csak úgy sürr-forr. Pálinkát ivott, hogy kellően megerősítse magát. Nagy önuralomra volt szüksége, hogy ismét eljöjjön Fülephez. Pedig az Öreg milyen gáláns hozzá: felajánl a ritka vendégnek egy kertjében talált fátyolvirágot.

Jól érezzük magunkat, de mivel sokan és sokfélék vagyunk, szétszakadozva megyünk az úton. Fülep többnyire Rab Zsuzsát faggatja, Bálint kísérletezik a másik Zsuzsával, de hiába. Rideg, mint egy görcsös meggyfaág. Én hol ide, hol oda csapódom. Pistáék átadják közös orosz népköltészeti kötetüket, az Ékes fehér hattyú-t.

Digitalizálás forrása: Ezer este Fülep Lajossal. [Napló 1947-1970.]

Digitalizálta: Ormándi Dorina [2016.]
inaplo.hu - Fodor András hálózati életműkiadás - Szerzői jogtulajdonosok: Fodor András örökösei.