1963_03.[1]

Fodor András naplója - 1963. március 22. péntek

Ebéd után a Dunacorsóban találkozom Szabó Edével. Régen láttuk egymást, azóta alaposan megváltozott a konstelláció. Pándi a szerkesztőségi belvilongások miatt lép vissza. Illés Lajos képtelen szerkeszteni, Váci, az országgyűlési képviselő gyakorlatilag semmit sem csinál, így Edének megnő a szerepe. Komolykodó irodalompolitizálása megmosolyogtat. Egyetlen pozitívum: többet fog írni ezentúl. Befejezte Hölderlin-tanulmányát most Kellerrel foglalkozik.

Ma van a modern kamarazenekari est. Megint nagy az érdeklődés, még Kodály is eljött. Szokás szerint megint műsorváltozást jelentenek be: Veress Sándor Trió- ja nagy mérgemre elmarad.

Szervánszky kétfuvolás szvitje lélekbe ható zene. Két szkizofrén madár beszélgetése - mondja rá találóan Beney Laci. Nagy sikere van Kurtág hegedűre, cimbalomra írt duóinak.Webern Konzert kondenzált jelzészenéje után lengyel elektronikusokat hallunk. Penderecki a legügyesebb köztük. Őt meg is tapsolják. A közönség idősebb része gúnyosan, értetlenül viselkedik. Egy torz fejű férfi a szünetben, a lépcsőn mindenféle füttyögéssel utánozza a hallottakat. A fuvolás Jeney szerint az elektronikus zene nagyon is megfelel ennek a haldokló kornak..., mert az igazi kultúra élő valami. Webernért sem tud lelkesedni.

Digitalizálás forrása: Ezer este Fülep Lajossal. [Napló 1947-1970.]

Digitalizálta: Kovács Dorottya Marianna [2013.]
inaplo.hu - Fodor András hálózati életműkiadás - Szerzői jogtulajdonosok: Fodor András örökösei.