1965_06.[1]

Fodor András naplója - 1965. június 4. péntek

Eső után érünk ki Fülephez. Társaságunk: Beney, Vörösék, Dóráék, Steiger Kornél. Az előzetes hírek közül a legérdekesebb, hogy Weöres Sanyi verses drámát ír Szent Györgyről és a sárkányról.

Két napig Kassán voltam Illyésék és Keresztury társaságában. A Batsányi Társaság magyar irodalmi estjén s az egyik iskolában szerepeltünk. Illyés évtizedes levelezőkapcsolat után először fogott kezet a stószi Fábry Zoltánnal és Forbáth Imrével. Az utóbbi hallván, hogy én is somogyi vagyok, közös szobát kért velem, s beszélt sok érdekeset egész éjszaka. Mindezzel Fülepet nem traktálom, csak az általános tapasztalatokkal. - Kellett nekünk nagyhatalmi politika! - jegyzi meg, amikor Kassa város régi magyar központját elárvultnak mondom. Másrészt nem ismeri el, hogy annyira rossz volt a régi Magyarország nemzetiségi politikája, hiszen Torontál megyében az összes fontos tisztséget nemzetiségiek töltötték be.

Megdöbbenve hallom, hogy a Balaton halai valamitől tömegesen pusztulnak. Bűzlik a víz a haltetemektől. Hát már a Balatont is el lehet rontani!?

Megjelent Nagy Zsuzsa könyve 1918-ról. Fülep most utólag kevésbé elégedett a szerzővel. Zsörtölődik a szövegben maradt félreértések, elírások miatt. - Károlyi Mihály őt elejtette? - Dehogy ejtette. Ő nem vállalta a további megbízást.

Van egy elmaradásom: Colin lapja Spanyolországból.


Az ISCM fesztiválja hozott ide, Európa legsötétebb országába (bár persze ezt turista észre nem veheti). Most néztem meg a Pradót, ahol ezt a képet (La Romeria de San Isidoro) is lehet látni. Madrid maga nagyon zajos, nem szép és kissé kellemetlen város, de itteni tartózkodásom előtt lent voltam egy hétig Dél-Spanyolországban. Ez sokkal élvezetesebb volt, részint azért mert a szeretőm volt velem, (most sajnos haza kellett menni), részint pedig Sevilla, Cordoba, Granada gyönyörei miatt. Olyan szép dolgokat ritkán láttam, mint a sevillai és granadai "alcazar"-ok, vagy a cordobai mosque. Granadában előkelő régi szállodában laktunk, magában az Alhambra parkban, később tengerparton is voltunk pár napra. Egészen idillikus hét volt a hosszú amerikai nővel, aki úgy ért hozzá (m) ahogy a világon azt hiszem csak nagyon ritkán lehetett. (Beszél a szerelmes.) Ölellek . . . stb.


Én is bejelentem, hogy utazom délre, de nem a tengerhez, csak a halhullásos Balatonhoz Egyedül. Verseket írni.

Digitalizálás forrása: Ezer este Fülep Lajossal. [Napló 1947-1970.]

Digitalizálta: Móring Tibor [2014.]
inaplo.hu - Fodor András hálózati életműkiadás - Szerzői jogtulajdonosok: Fodor András örökösei.