1967_06.[1]

Fodor András naplója - 1967. június 2. péntek

Délutáni látogatóban Durkónál. Szívesen fogad, bár ő is űzöttségét emlegeti. A Montrealban díjnyertes (jelölt) vonósnégyes szólamait kell másolnia nyakló nélkül. A Bartók kvartett Spoletóban fogja megtanulni a művet, július 16-án együtt repülnek onnét Kanadába, másnap már szerepelniük kell a hangversenyen.

Hallok az őszi londoni látogatásról. Colinnal sok vitája volt Szervánszky körül. Addig érvelek most, míg sikerül Zsolt merev ítéletén oldani.

Elmondja, kivel hogy van a hazai zenevilágban. Kapcsolata Farkassal megromlott, Petroviccsal, Szokolayval reménytelen, Kurtággal is reménytelen, Kocsár iránt pedagogikus, Bozayval szilárd. Elismeri, hogy művének (Magyar díszítőelemek. Magyar rapszódia) sikere volt s ő maga anyagilag, politikailag kezd jobban állni. Sürgetné a hasonszelleműek összefogását. Szárnyaltató jó hangulatából egyenesen következik gyors döntése, hogy velünk jön Fülephez. Amennyire örülök az új vendég beiktatódásának, annyira lehűt Fülep rideg fogadása, merthogy nem jelentettem neki menetelünket. Hiszen azzal búcsúztam tőle a múlt héten, könyvheti útjaim lesznek, de a társaságot ettől függetlenül összeszedem. Igen, de ő mégse tudhatta biztosan.

Túltenném magam a rossz kezdésen, ha Fülep mással is hajlandó volna beszélni, mint Vekerdivel az untig lerágott demográfiai problémákról. Siralmas bizony látni, hogy esik szét a társaság. Ilyen még nem is volt. Vörös és Durkó tőlünk leszakadva járkál, Sárika és Vörös Jutka a hátam mögött. Lakatosék mellettem. Andris észreveszi rosszkedvemet, kérdez, mi bajom. Nem merem megmondani. Pedig éppenséggel szóltam is az Öregnek Durkó sikereiről, most mégse érdemesíti érdeklődésre, Beney Zsuzsóról is csak annyit kérdez: - És fogja majd bírni a sétát?

Elmenőben beülünk még a Pasaréti tér eszpresszójába. Zsolt szerencsére nem látta a csődöt. Sőt meghatónak találta, ahogy búcsúzáskor körülvettük az öregembert.

Digitalizálás forrása: Ezer este Fülep Lajossal. [Napló 1947-1970.]

Digitalizálta: Szabó Márta [2016.]
inaplo.hu - Fodor András hálózati életműkiadás - Szerzői jogtulajdonosok: Fodor András örökösei.