1968_06.[1]

Fodor András naplója - 1968. június 7. péntek

Örülök a Fülephez menetelnek. Új szín is lesz: a Bozay házaspár. Dóráék is jelen vannak. Fülepen khakiszínű térdnadrágos öltözék, fején hasonló színű Kindermacher sapka. Barátságosan kérdezgeti Bozayékat, elmondatja még egyszer kiadók közti ügyeimet. Megdicséri Vekerdi Világosság-beli cikkét (A biológia kezdeteiről), mely környezetéből messze kimagaslik. - Persze azért vannak benne nyelvi hibák. Az "ural" ige fordított használata és hasonlók. - Laci bevallja, tudatosan stilizál, s fél a szerkesztőség beírásától. - A "jelenti"-vel tudtam, hogy baj lesz... - Olyan ellenállhatatlan ez a beismerés, hogy egyszerre fakadunk nevetésre.

Még egyszer vissza kell térnünk az "erkölcs"-vitára, de csak Vekerdi vállalja a dialógust. Mi, többiek erre-arra húzódunk. A lényeg, hogy Fülep a múltkori csekély bizonykodást is visszavonva ismét az erkölcs teljes relativizmusát hangoztatja. - Erről se Spinoza, se Hegel, se Kant nem mondott még semmi megnyugtatót. - Neki van elképzelése, egyszer majd elmondja. Társaságunkból egyedül Fülöp Géza próbál ellenkezni, belső megérzésre hivatkozva.

A séta hangulata különben igen kellemes. Bozay ismét Fülep eszébe idézi Párizst. Megmondja pontosan, hol lakott: a Montparnasse-on, onnét járt be gyalog a Luxembourg kerten át.

Attila egy-két szava nekünk is fájdalmas-közeli emlékeket idéz. Milyen jó, hogy tavaly utaztunk, s nem az idén.

Digitalizálás forrása: Ezer este Fülep Lajossal. [Napló 1947-1970.]

Digitalizálta: Bálint Barbara [2014.]
inaplo.hu - Fodor András hálózati életműkiadás - Szerzői jogtulajdonosok: Fodor András örökösei.