1969_12.[1]

Fodor András naplója - 1969. december 17. szerda

Bozay érdeklődik Sárosi Bálint iránt, megígértem, hogy összehozom vele. Jó alkalom a népzenekutató csoport mai előadássorozata az Akadémián. Ismerős van bőven, Jancsó Adrienne-től Varga Pistáig, mégis meghökkent, milyen gyér a közönség. Hajdanában, Kodály életében más volt itt a légkör. Bálint, Rajeczky, Dobszay és Sztanó Pali vonul az előadói asztalhoz. Attilának egyáltalán nem ismerős Bálint arca, előadása viszont nagyon tetszik neki. Az élő népdalt prezentálja. Az ötvenes évek népdalszöveg-korszerűsítésére még mindig tudnám idézni az "Ökrök, lovak, dicsérjétek a traktort" féle kísérleteket. A talmi régiségekkel sikerre vadászó népművészek ügyei pedig Kecskemét óta ismerősek. Rajeczky, Dobszay, de még Sztanó előadása is érdekes.

Bálint kissé ideges, amikor komatársának bemutatom. Előbb körüljár - mondja. Mi is odamegyünk Jolihoz. Később Csoóri csatlakozik hozzánk. Olyan feltűnő választékossággal öltözködött föl, mintha Somlyóval akarna vetélkedni.

A palánkon díszelgő Sirokkó-plakát, Jancsó - Hernádi vastag betűs neve alatt vonulunk be a Greshambe. Bálint itt nagy sztár. A pincérnő így szól hozzá: - Rosszkedvű volt a tévében legutóbb.

Egri bikavért iszunk, s hagyjuk Csoórit beszélni erdélyi tapasztalatairól. A Dózsa-film készülte során szokott oda. Sokat látott. Bálinttól annak idején mindez elsődlegesebb információ volt, mégis jó hallani az igaz ügyéit prófétáló kollégát, amint indulat és rajongás szárnyán sodródik.

Amire magunkra maradunk, Bálintnak már inni sincs kedve, olyan fáradt, de szakdolgokról azért szívesen, lebilincselően beszél. A szilveszterkor fölveendő Csíki Tedeumtól meghatódva, albán tapasztalatairól humorosan. Útjait azért egy kicsit kompenzációként mutatja föl. A zeneszerzés iránti nosztalgiái ugyanis olyanok, mint amikor Kormos Pista mondja: "Most már igazán legépelem a verseimet." Az sem válik Bálint díszére, hogy Attilát zeneszerzőként egyáltalán nem ismeri. Olyan ez, mintha az irodalomban Kalász Márton és Béládi Miklós semmit se tudnának egymásról. A további szakmai kapcsolatot mindenesetre biztosítja Bálint Attilának.

Digitalizálás forrása: Ezer este Fülep Lajossal. [Napló 1947-1970.]

Digitalizálta: Papp Barnabás [2014.]
inaplo.hu - Fodor András hálózati életműkiadás - Szerzői jogtulajdonosok: Fodor András örökösei.