1970_08.[1]

Fodor András naplója - 1970. augusztus 11. kedd

Fonyód-Lengyeltóti-Fonyód

Megjöttek Kibédi Varga Áronék Hollandiából. Szép kilátású házrészt sikerült foglalni részükre a Szabó Lőrinc utcában. Nálunk Bozayné Körmendi Klári, komaasszonyunk és Bulla Karcsi vendégeskedik. Elmegyünk közös kirándulásra Lengyeltótiba. Volt ifjúkori falum igen szép. A Kék Tó környékén valami kacsalábon forgó KISZ-szálloda épült a szomorúfűzfák fölé. Sűrűn fényképe­zünk, a temetőben apám és bátyám sírja kap egy-egy csokrot. Sorra mondjuk Sárikával az ismerős házakat, neveket. Betérünk az átala­kított presszóba, melyben Wurlitzer szól, és Áronék Stuyvesant cigarettát kaphatnak. Áron a süteményt is megpróbálja Lóránt fiával.

Vidáman térünk vissza a Balaton-partra. Áron a provence-i tájak szépségét dicséri, én a ködből kiugró túlparti hegyeinkben gyö­nyörködöm. Sikerül meghívnom a társaságot káposztás csülökre. Nagy könnyebbség látnom, hogy valamennyien elégedettek.

Babát látogatjuk, ő betegség miatt nem jöhetett a komlósdi lakodalomba. Viszünk neki szőlőt. Szerencsére jobban van.

Vacsorára Karcsi vásárolta pezsgőt iszunk. Jönnek ismét Áronék. Szenzációnak gondolom, hogy a tőlük először kapott Jenever pálinka márkáját egy ginesüveg alján is föl tudom mutatni (Lucas Bols). A feleség, Varga Kati ugyan nem örvend ennek, utálja ezt az italt. Megbékítem egy üveg cirfandlival. Meg is issza becsülettel. Éjfél után előkerül a Karcsiéktól kapott olasz konyak is. Megéhezik a társaság. Kati jön velem a kamrába szalonnáért. Közben vallomást tesz: nem is tudja, miért levelezek velük, ezt szinte senki se veszi ennyire szívügyként komolyan magyarországi ismerősei közül. Később, talán hogy kiműveljen bennünket a nyugati rejtel­mekről, elkezdi részletezni a hollandiai aberrációkat. Újságban hirdetnek a trojkakereső párok, homokosok tiltakozhatnak: miért nem szabad kiskorúakkal is enyelegniük, tévé-előadásokon vad emberek egymást kiherélik, a meztelenség pedig odakint már senkit sem izgat...

A társaságra nem hatnak ezek a kínos információk. Háromkor széledünk szét, eléggé vidám hangulatban.

Digitalizálás forrása: A hetvenes évek I. Napló 1970-1974.

Digitalizálta: Miklós Kristóf [2008.]
inaplo.hu - Fodor András hálózati életműkiadás - Szerzői jogtulajdonosok: Fodor András örökösei.