1972_04. [1]

Fodor András naplója - 1972. április 28. péntek

Hamburger Klára keres ismét. Magamban már készítgetem a kibúvót, hiába. Azt ajánlja fel, amit tavaly kárpótlásul kértem Bartók helyett. - Írjak könyvet Stravinskyról. Szabaddá lett a téma. Az se baj, ha csak jövőre kezdem el. Tvardovszkij után már bele is gyalogoltam egy másik orosz veszélyes utcájába.

Az írószövetségben Garamvölgyiné szokatlanul ideges: a kibővített vezetőségi ülésre alig jöttek el. Szerencsére Nagy és Juhász jelen van, s Feri realista diplomáciával fontolgatja, hogyan lehetne életet önteni a Szövetségbe. A korábbiak után csaknem nevetséges a Párt leirata, melyben megengedi az irányzatok érvényesülését. [Valójában ezt a lehetőséget még tíz évvel később is úgy kell kicsikarni. F. A. 1994.] Funk Miklós szerint jövő év elejétől meglesz a Művelt Nép -jellegű "tömegművészeti" lap.

Amikor Beney, Kiss Károly, Örvös aláírt belépési kérvényeit viszem az irodába, Fábián Zoli elárulja: Darvas mindenáron találkozni akar velem. Az új folyóiratnál számítanak rám. Én lennék ott a kovász, a felelős szerkesztő... Otthagynám a könyvtárat.

Ez nem olyan egyszerű, gondolom magamban, belül nyomban elhatározva, hogy a könyvtári hátországot éppen most, nem adom föl.

Digitalizálás forrása: A hetvenes évek I. Napló 1970-1974.

Digitalizálta: Szabó Virág [2016.]
inaplo.hu - Fodor András hálózati életműkiadás - Szerzői jogtulajdonosok: Fodor András örökösei.