1973_06.[2]

Fodor András naplója - 1973. június 11. hétfő

Vavrinecz Imre hívott találkozóra. Somogyi kantátát szeretne írni Kanyar kiváló történelmi olvasókönyve, a Harminc nemzedék vallomása ihletéből, az én közreműködésemmel. Szeretnék csak konzultáns maradni. Hiszen annyi egyéb munkám kényszere szorongat. Ma végre leadom az Európa Kiadóban Tvardovszkij válogatott verseit. Konok emlék lesz a címe.

Latornak elmondom, amit Matyitől hallottam: mekkora zúgás van rólam írt kritikája miatt. Szabolcsi szerint, kinek Hubay külön ajánlotta, ez lényegében a marxista kritika megtámadása, hiszen párthatározat van a baráti bírálat ellen. Másrészt én nem vagyok ennyire jelentős, harmadrészt az Arany-ügyben Domokos csak azt árulja el, hogy nacionalista, pedig ő mindig a Csernus-kép három lektora közt tartotta számon (megbízható kozmopolitaként). Agárdi Péter pedig úgy okoskodott, hogy én csak a Németh László-féle bartóki modellt folytatom.

Itthon gyorsan legépelem a Sutarski-est műsorát. Somlyó, Csoóri személyesen is fognak szerepelni. Györgyi, Konrád felesége szörnyen izgatott, de mellettem ülve mindinkább megnyugodhat. Telt ház van s nagyon jó közönség. Konrád aranyos nyelvi küszködéssel vezeti be versét, majd vallomását. Csoóri prológusa a vége felé súlyosodik, amikor kimondja: meg kéne jelennie Sutarskinak magyar fordításkötetben. Nagy a siker. A baráti összefogást hangsúlyozza az is, hogy Körmendi Klára Bozay Bagatelljeit játssza, Bozayét, aki Sutarskinéval együtt volt békéstarhosi diák. Zárszavamban megerősítem Csoóri javaslatát. Jó arra gondolni, hogy megérte összehozni ezt a műsort.

Digitalizálás forrása: A hetvenes évek I. Napló 1970-1974.

Digitalizálta: Tót Barbara [2016.]
inaplo.hu - Fodor András hálózati életműkiadás - Szerzői jogtulajdonosok: Fodor András örökösei.

Fodor András naplója - 1973. június 30. szombat

Őcsény - Szekszárd

Bulláék is eljöttek a Sárközbe. Együtt nézzük meg Szekszárdot. A Babits-házban Sárika volt háziasszonya, Kunczerné a gondnok. Számított is látogatásunkra. Csak a papucsokat huzatja föl velünk, belépti díjat nem kér. Az egyik meglepetés, milyen avatottan tud beszélni a házbeli dolgokról, a másik, hogy csakugyan van mit látni. A híres piros garnitúra bámulatosan ép, a velencei tükör és a csillár is megmaradt. Látható B. M. íróasztala, az ágy, melyben született. Érződik valami a szolid úri klímából, s a Bartinára való kitekintés teljessé teszi az élményt. Sok verskézirat olvasható a falon. Itt van a képekkel ragasztott paraván is, csomó fénykép, amiket sose láttam.

Benézünk a templomba, a megyeháza udvarán föltárt kolostor kilenc évszázados romjaira. Füleppel jártam itt utoljára. Szebb lett Szekszárd, mint akkor volt.

Különítményünk egy szép város emlékével tér haza.

Digitalizálás forrása: A hetvenes évek I. Napló 1970-1974.

Digitalizálta: Farkas Fanni [2021.]
inaplo.hu - Fodor András hálózati életműkiadás - Szerzői jogtulajdonosok: Fodor András örökösei.