1973_11.[2]

Fodor András naplója - 1973. november 5. hétfő

Délután Jeney Zolit látom vendégül. Fél éve vágyik Cage nálam meglévő Fontana Mix lemeze után. Ahhoz mérten, hogy szakadást észleltem közte és Attila közt, az derül ki, hogy zavartalanul jóban vannak. Durkóról ellenben fanyarul beszél: kodályi pózokat ölt fel, szárnya alá gyűjti a fiatalokat: - Gyertek csak, csibéim, itt biztonságosabb. Egyéb dolgokban normálisan nyilatkozik, nem széllelbélelt avantgárd módjára. Retteg, hogy Vidovszky után nagy űr lesz a zeneszerző-utánpótlásban. Két nevet mond, akikkel még érdemes volna próbálkoznom.

Én mondom a friss gyászhírt, hogy Gyurkovics Mária után ma Réti József is meghalt. Nagyon sajnáljuk, Zoli szerint az Operaház áldozata, hacsak nem volt valami belső baja. Előttem van, varsói szállásunkon az 1955-ös fesztiválon milyen fontoskodó tenoristaként viselkedett. Később kiderült, volt mire rátartinak lennie.

Digitalizálás forrása: A hetvenes évek I. Napló 1970-1974.

Digitalizálta: Bota Dalma [2016.]
inaplo.hu - Fodor András hálózati életműkiadás - Szerzői jogtulajdonosok: Fodor András örökösei.

Fodor András naplója - 1973. november 14. szerda

Szakosztály-vezetőségi ülés. Kormos már a trolin azzal keserített, hogy Csorba Győző fogműtétje miatt se Győrbe, se Kaposba nem utazhat. Nagy Laci is vonakodik: nagyon gyengének érzi magát. Föladott, máig se érkezett Versben bujdosóját most dedikálja "szeretettel, jó emlékül". Somlyóval együtt csak négyen vagyunk, de a díjjelölésekben hamar megegyezünk: I. = Képes, Takáts, Rákos, II. = Demény Ottó, Gergely Ágnes, Sumonyi, Tandori, III. = Dobai, Kiss Benedek. SZOT-díjra = Zelk, Csoóri, Pákolitz, Kiss Dénes, Hunyadi István.

A Kemsei István - Pécsi Gabriella-estre csak Pista marad tovább. Szomorú, hogy az Ifjú Írók Köre éppen most tartja az emeleten szájtépő vezetőségi ülését. Ügyes szervezés... Ügyes, hogy Kemseinek ennyire nincsenek hívei, kínos, hogy Pécsi Gabinak viszont még az apja (Pákolitz) is jelen van. Végül húsz ember előtt, a klub egyik sarkában kezdjük el az estet. Káldi Nóra legalább jól mondja a verseket. Pomogáts, Bata is igyekszik. Zárószövegemben én is igyekszem valami lélekbe hatót mondani. A társaság a MUOSZ-ba készül. Gabi a szesztől kicsit oldottabb lesz. Joggal mérges a fel-feltünedező társakra (Czakóra, Barira), kik estjére nem jöttek el.

Győrffy László színész-novellistával beszélgetek leginkább. A pénteki félsiker után a mai kudarc meggyőzhet arról, hogy ügykö­déseimnek nincs értelme. Mert nélkülem ugyan nem ülnének itt, de ettől mi lesz jobb? Hallom, miféle tyúkpörön töprengtek az emeleten tárgyaló ifjak: kivihetik-e a házból József Attila-ülésszakukat, vagy sem. A házból kimenetelhez kormányengedély kellene, s azt nem adják.

A tehetetlen nyájszellem Utassyhoz (Dzsóhoz) viszi a társaságot. Örülök, ha Gabi nem árvul el a városban, de oda már nem megyek el vele, inkább Kemseiékkel tartok, mert ők a Révay utca sarkán folytatják. . .

Digitalizálás forrása: A hetvenes évek I. Napló 1970-1974.

Digitalizálta: Török Júlia [2012.]
inaplo.hu - Fodor András hálózati életműkiadás - Szerzői jogtulajdonosok: Fodor András örökösei.