1977_11.[3]

Fodor András naplója - 1977. november 21. hétfő

Látható az esti tévéhíradóban, hárommillió ember vonult ki Teherán utcáira, s micsoda fanatizált tömeg, fenyegető ökleikkel, hogy szórják az átkot a Királyok Királyára, no meg az amerikaiakra. Fölrobbantják a követségüket is, ha szükséges. És már Pakisztánban is ostromolják az USA követségét, Szaúd-Arábiában meg a Kába-kőnél szednek túszokat ismeretlen tettesek. Az Ajatollah szerint ebben is az amerikaiak keze van. Szegény Jimmy, teljesen lehervadt arcáról minden érzelem. A Sah legjobban tenné, ha megöngyilkolná magát, vagy ha megjátszanák halálát. (Lehet-e?!) Thaiföldön meg Pol Poték fészkelődnek, Olaszországban több millió ember sztrájkol. Látjuk az Irán fele vonuló US-jelzésű repülőgép-anyahajókat. Csakhogy Amerika kitűnően fölfegyverezte Iránt is.

Hernádi érezhetően megpihenni jön kicsit hozzám, megutálta a rendezést, amire most a Játékszínben vállalkozott. Alig tudja összetartani a három színészt. Egyébként a legavatottabb körökben hallotta, ismét íródott tiltakozó levél, méghozzá Karinthy szervezkedésével az illusztris emberek "apart" módján. Nehogy valaki azt föltételezze, ők nem védik az emberi jogokat. Ebben a bolyban Illyés, Juhász, Keresztury Vas, Weöres még és is benne van.

Hiúság és morális kényszer van emögött a manőver mögött s nem őszinte tiltakozás.

Digitalizálás forrása: A hetvenes évek II. Napló 1975-1979.

Digitalizálta: Végh Ibolya [2011.]
inaplo.hu - Fodor András hálózati életműkiadás - Szerzői jogtulajdonosok: Fodor András örökösei.

Fodor András naplója - 1977. november 22. kedd

Miszlay István igazgató jelenti, az ő színházukban lesz a hivatalos József Attila -ünnepség. Tóth Dezső nagyon meg van elégedve azzal, hogy velem szövetkeztek. Ötvenperces műsort csináljak, persze Gobbit, Majort is belekombinálva. (Szépen vagyunk...)

A Fészekben Czigány Györggyel Orosz István holnap vetítendő kisfilmjeit nézzük. Így, munkáival illusztrálva még szimpatikusabb Orosz Laci fia. (Említi, hogy neki is van már fia: féléves). Zágrábi díjnyertes filmje, a Csend már ismerős.

Gyurkával ballagok tovább, megtudom, hogy a Stravinsky-vetélkedő mögött csakugyan az ő kezdeménye van. Somfai lesz majd a zsűri elnök, amikor az én bevonásomra is sor kerül. A New York-ház előtt tanúi vagyunk, ahogy Juhász főszerkesztő éppen kiszáll a taxiból. Terebélyével inkább jól menő kereskedőnek látszik. Mondom neki a távollétében megszavazott díjasok nevét. Elégedetten bólint: - Nagyon jó!

Enikővel ma én beszélgetek hosszasabban Dávidról és egyebekről. Csakugyan igen kedves lány.

Digitalizálás forrása: A hetvenes évek II. Napló 1975-1979.

Digitalizálta: Végh Ibolya [2011.]
inaplo.hu - Fodor András hálózati életműkiadás - Szerzői jogtulajdonosok: Fodor András örökösei.

Fodor András naplója - 1977. november 23. szerda

Mátrai Eszter kétségbeesetten látja, hogy még a szereplőket is milyen nehezen tudom összeszedni. Rózsa Endrét a presszóból kell előcsalogatnom. Kurucz Gyula viszont holnap feleségül veendő aráját is hozza. Bevezetőmben az 1970 a kulcsszám. Kurucz és Rózsa akkor indult, Oroszt akkor vették föl az Iparművészetire, Hidas Frigyes viszont harmincnégy műve közül egyiket sem írta 1970-ben.

Hegedűs D. Géza szépen szaval, csinos gyerek, Rózsa Endre verseiből igyekszik a legjobbat kihozni. Kurucz nem beszél rosszul, s Szacsvay előadta novellája jobban tetszik, mint amikor magamnak elolvastam. Hidas Frigyes dzsesszes fúvósötöse tüzes tapsot kap. Ahogy körülnézek, a szokásos törzsközönség alig van jelen. Bánhatják, mert Orosz filmjei nagyon jók, nekik is tetszettek volna.

Beülök Rózsáék társaságához. Oláh János, Mezey Kati, Salamon Konrádék, Bokor Leventéék, Reuter Lajos vannak ott. Megint bebizonyosodik, hogy Rózsa tehetségesebb, mint amit ilyenkor adni tud magából. Még a nehézkes beszédű Oláh János is jobb társalgó.

Dávidot nem engedték haza, de Sárika csak süti a süteményeket kisebbik fia holnapi cirkuszbemutatójára.

Digitalizálás forrása: A hetvenes évek II. Napló 1975-1979.

Digitalizálta: Végh Ibolya [2011.]
inaplo.hu - Fodor András hálózati életműkiadás - Szerzői jogtulajdonosok: Fodor András örökösei.