1979_03.[1]

Fodor András naplója - 1979. március 15. csütörtök

Rafinált ideológiai légügyőreink a nemzeti ünnephez "méltó" filmet vetítenek: Idegen a cowboyok között. Ez kell a márciusi ifjaknak! Kajtár Mari hamarosan jelenti: fiaink a tévét nézik.

Különben szép tavaszi idő lett, tavaszi kabátban könnyedén ballagok be osztályértekezletünkre. Két szívbeli meglepetés ér. Lipták Pali születésnapi prezentként tíz példányban kinyomatta Pannonia versemet. (Minden számba betűsen van beleírva, hányadik a sorban.) Két szép somogyi tükrös díszíti az ízlésesen hajtogatott, mutatós kiadványt. Egy pincehelyi levelet is találok Csányi Laci cikkének kivágatával. Mellette ugyanazt az Arany-idézetet találom, amit Csipkayné küldött. Hogy lehetséges ez? Van valami titkos egyezség az engem pártfogó öregasszonyok közt?

A Fészek igazgatósági ülésén a közgyűlést előkészítő nyomtatványokból is látszik, mennyit dolgoztam a Kertész utcai Művészklubban. Mátrai Eszter is kitett magáért a 23-án rendezendő jubileumi est ügyében. Megígértem, hogy mi hét év után fogunk ünnepelni. Sikerült szereznünk a vendégelésre 4000 forintot. Ehhez zárt borítékban saját fölajánlásként átadok még 1500-at: fordítsák konyakvételre.

Következő stációm a Fényes Adolf-terem: Tüskés már ott van Varga Pistáék társaságában. Másfél órát töltött náluk előzetesen az Istenhegyi úton. Kocsi hozta s viszi is vissza, merthogy Pécsett meg épp most csinálnak filmet a Testvérmúzsák kötetből. Gyönyörű a kiállítás, de a meleg miatt füllesztő a sok ember. Végül már annyian vannak, hogy a bejárat előtti kis udvaron is állnak. Sárika, János az utolsó pillanatban suttyan be. Dávid és Enikő elkésik. Minden jó barát jelen van Bullát, Hernádit leszámítva. - Ezzel jól jártatok ­mondja Sárosi Bálint a kitűnő orátor Tüskésre, ki "zenei" bevezetőjét medve tánccal kezdi: mackóként jellemezve Pistánkat. Majd a Iexikonadalékok zűrzavarán élcelődik, s végül kiáll Pista autonóm rajzművészete mellett.

Domokossal sodródom össze, kérdem, milyen volt a két Jancsófilm? Idegesen legyint: - Dilettancia. Megkérdezheted Andrást is, mellettem ült. Rengeteg jó ember van itt egy rakáson: Vekerdi, Csűrös, Latorék, Szalai Zoliék, Veress Pál, Vörösék, Dóráék, KIimó Karcsi, Csík Pista, Ujvári Lajoska, Marosi Júlia (ő még énekelt is), Benkő Anna, Ferenczy Zsuzsa... A képek összhatása egészen különös, szinte zenei. Már csak ezért is találó volt Tüskés bevezetőjének hangütése. A címeimre is büszke vagyok. Az In Memoriam Németh László is milyen szép. - Még mi is ott vagyunk - mutat rá Vekerdi Laci.

Digitalizálás forrása: A hetvenes évek II. Napló 1975-1979.

Digitalizálta: Smuta Regina [2012.]
inaplo.hu - Fodor András hálózati életműkiadás - Szerzői jogtulajdonosok: Fodor András örökösei.